Uluslararası Gemilerin Tutuklanmasına İlişkin Sözleşme yayımlandı. Uluslararası Gemilerin Tutuklanmasına İlişkin Sözleşme Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
[AdSense-A]
Uzun zamandır beklenen kararname nihayet 03.05.2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Gemilerin İhtiyati Haczine İlişkin Milletlerarası Sözleşme” ile Türk makamları tarafından resmen yasalarla bağlayıcı hale gelerek 03.05.2019 tarihili 1034 sayılı karar ile yayımlanmıştır.
Gemilerin İhtiyati Haczine İlişkin Milletlerarası Sözleşme, 1999 (1999 Sözleşmesi), 02.03.2017 tarihinde TBMM tarafından onaylanmıştı. O zamandan beri, başkanlık kararnamesi ve 1999 Sözleşmesinin resmi Türkçe tercümesinin resmi gazetede yayımlanması, onay sürecinin bir sonraki adımı olarak beklenmişti. 1999 Sözleşmesi, Türkiye’de 1999 tarihli Sözleşme’nin Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) daha fazla şekilde uygulanmış olmasını, Türkiye’de geçerli olan 1999 Sözleşmesini fiilen uygulayan haliyle çoğalttığından, halihazırda Türkiye’de geçerli olan kurallarda çok az değişiklik getirmiştir.
Kayda Değer Sayılabilecek Değişiklik
[AdSense-B]
Her ne kadar 1999 Sözleşmesinin üçüncü maddesi TTK’ya değiştirilmiş olsa da, küçük bir silme yapıldı. 1999 tarihli Sözleşme’nin 3 (1) (b) maddesi, “the demise charterer of the ship, at the time when the maritime claim arose, is liable for the claim and is the owner or the demise charterer of the ship when the arrest is effected.” olması gerekirken, “or the demise charterer” ifadesi TTK’ya dahil edilmemiştir. Öte yandan, kardeş gemilerin tutuklanmasındaki pozisyon her iki metinde de aynı kaldı.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden yürürlüğe giren Uluslararası Gemilerin Tutuklanmasına İlişkin Sözleşme hakkında görüşlerinizi bizlere iletebilirsiniz.
Bu makalenin içeriği, konuya genel bir bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Özel durumlarınız hakkında uzman tavsiyesi alınmalıdır.
[AdSense-C]
Kaynak: