Türk boğazları dünya üzerindeki en tehlikeli su yollarından bir tanesi. Bu özelliğinden dolayı can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak amacıyla deniz trafik düzeni oluşturulmuş ve yürürlüğe girmiştir. Uğraksız geçiş de bu kapsamda ortaya çıkan terimlerden birisi. Bu yazımızda uğraksız geçiş ve uğraksız geçişin bozulması konusuna değineceğiz.
[AdSense-A]
Türk Boğazları denildiği zaman, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazından geçen gemilerin geçiş alanı ile bu alanı çevreleyen kıyı şeridini tanımlamaktadır.
Türk Boğazlarını kullanmak isteyen gemiler, acenteler vasıtası ile SP1 raporu göndermekte ve girişe 2 saat kala VHF ile SP2 raporu vermekteler. SP2 raporu esnasında veya Güney – Kuzey yönlü geçişde Sektör Marmara her hangi bir ikmal durumunu öğrenmek istemekte. Tam bu noktada geminin uğraksız ( transit ) geçişinin bozulup bozulmayacağı önemli bir konu haline gelmekte. Çünkü bu durumun ardından bir sonraki liman için verilecek olan pre-arrival dokümanları, ISPS ve sağlık dokümanları da değişmesi gerekecek. Bunun yanında gümrük konuları da işin içerisine girmiş olacak.
Uğraksız Geçiş Nedir?
Seyri, Türk Boğazları’nda bir liman, iskele yada biryere uğramamak üzere planlanmış ve bu husus gemi kaptanı tarafından Türk Boğazları’na girişten önce Türk Makamlarına bildirilmiş (SP1, SP2 raporları) olan gemi anlamına gelmektedir.
Tabii bu uğraksız geçiş belli başlı durumlarda bozulabilmekte. Tüzükde bu durum iki farklı şekilde ele alınmış durumda:
[AdSense-B]
Uğraksız Geçişini Bozan Gemi Nedir?
Uğraksız geçiş yaparken, kaptanı tarafından uğraksız geçişten vazgeçtiğini bildiren gemi uğraksız geçişini bozmuş gemidir.
Uğraksız Geçişi Bozulan Gemi Nedir?
Türk Boğazları’nda çatma, karaya oturma, başka bir deniz kazasına karışma gibi tehlike sebepleriyle ve mevzuat gereğince hakkında Türk İdari yada adli mercilerince araştırma, soruşturma yada kovuşturma yapılması gereken gemi, uğraksız geçişi bozulan gemi anlamına gelmektedir.
Tabii bunların yanında uğraksız geçişi bozan farklı konular da mevcuttur. Yine “Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü” madde 10 gereği 168 saati geçen demirleme sonucu uğraksız geçiş bozulur. Uğraksız geçişin bozulması durumunda free pratique, gümrük vb. işlemler uygulanır. Dolayısı ile normal şartlar altında, VTS’den alınan izinle, 168 saati geçmeyen demirleme, ikmal, personel değişikliği vb. işlemler free pratique alınmadan ve transit geçiş bozulmadan gerçekleştirilebilir.
[AdSense-C]
Aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere yorumlarınızı iletebilir ve görüşlerinizle içeriğin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Bu yazı resmi bir nitelik taşımamaktadır ve güncel durumları yansıtmayabilir. Güncel ve daha doğru bilgileri gemi acenteleri vasıtası ile öğrenebilirsiniz.