Daha önce Türk Boğazları’nda seyir, can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak amacıyla deniz trafik düzenlemesini gerçekleştirmek için hazırlanan “Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü” yenilenerek “Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği” halini aldı.
[AdSense-A]
15.08.2019 tarih ve 30859 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 1426 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mevcut yürürlükte olan Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü kaldırılarak yerine Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği getirildi. Bu yönetmeliğe dayanak olaraksa Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkındaki Kanunun 6 ıncı maddesi, 618 sayılı Limanlar Kanununun 2 inci maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 474 ve 479 uncu maddeleri gösterilmiştir.
Türk Boğazları günümüzde de jeopolitik önemini sürdürmekte. Türkiye Cumhuriyeti devleti de uluslararası ve ulusal sözleşmelerin gereği olarak bu önemli su yolu için kanun, tüzük ve yönetmeliklerle hakimiyetini devam ettiriyor. “Türk Boğazları” denildiği zaman akla ilk başta sadece İstanbul ve Çanakkale boğazları geliyor.
[AdSense-B]
Türk Boğazları Nedir?
İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nden gemilerin geçiş alanı ile bu alanı çevreleyen kıyı şeridi anlamına gelmektedir.
Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği İle Ne Değişti?
Yönetmelikle birlikte bir takım önemli değişiklikler olmuştur. Bu değişikliklerden bazıları şu şekildedir:
Kılavuz Kaptan
- Kılavuz Kaptanla Demirleme
- İstanbul Boğazı A bölgesinde (Limana yanaşacak ve limandan kalkacak gemiler) kılavuz kaptanla demirler ve kalkar.
- Çanakkale Boğazı İçi Demirleme Yeri, Karanlık Liman Demirleme Yerine kılavuz kaptanla demirlenir ve kalkılır.
- Diğer demir yerleri ise muaftır.
- Kılavuz kaptan alma Madde 28:
- TBGTH (Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri – VTS) Merkezlerince, Türk Boğazlarından uğraksız geçiş yapacak gemilere seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliği bakımından kılavuz kaptan almaları önemle tavsiye eder.
- Türk Boğazlarında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Bakanlık adına Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bu yetkisini devredemez.
[AdSense-C]
Hava Çekimi (Air Draft)
- Boğazlardan trafik ayırım düzenine uygun olarak geçiş yapan gemiler, boğaz köprülerinin seyir emniyeti ile ilgili ikaz ışıklarına özen göstereceklerdir.
- Hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı’ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler Çanakkale Boğazı’ndan geçmeyecektir.
- İstanbul Boğazı için hava çekimi 54 metre ile 58 metre arasında olan gemilere, Çanakkale Boğazı için 66 metre ile 70 metre arasında olan gemilere, rotalarını korumaları için Bakanlığın/İdarenin gerekli gördüğü sayıda ve güçte römorkör eşlik edecektir.
- Üçüncü fıkrada belirtilen gemilerin azami hava çekimi, tanınmış bir klas kuruluşu veya geminin klas kuruluşu tarafından yetkilendirilecek bir firma tarafından tespit edilip belgelendirilecek ve geçiş öncesi Liman Başkanlığı ile Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine yazılı olarak bilgi verilecektir. Seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliği gözetilerek, söz konusu gemilerin Türk Boğazlarından emniyetli geçişine ilişkin ilave geçiş şartlan tespit edilerek ilgili Liman Başkanlığı tarafından acentesine bildirilir.
Yukarıda belli başlı değişikliklerini belirttiğimiz yönetmeliğin tam haline Resmi Gazeteden ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki yorumlar bölümünden yeni yönetmelik hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: IMEAK DTO