3 Ekim 2024, Perşembe
16 °c
Vilnius
16 °c
Vilnius

IMO

0
SHARES
182
VIEWS
« Back to Glossary Index

IMO Nedir?

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organisation), deniz taşımacılığını düzenlemekten sorumlu, Birleşmiş Milletler’in uzmanlaşmış bir kuruluşudur. 1982 yılına kadar Hükümetlerarası Denizcilik Danışma Kuruluşu olarak bilinir. IMO, 1948’de Cenevre’de düzenlenen bir BM konferansında yapılan anlaşmanın ardından kuruldu ve IMO on yıl sonra ortaya çıktı ve ilk kez 1959’da toplandı. Merkezi Londra, İngiltere’dedir. IMO’nun şu anda 174 üye devleti ve üç ortak üyesi bulunmaktadır.

IMO’nun birincil amacı, nakliye için kapsamlı bir düzenleyici çerçeve geliştirmek ve sürdürmektir. Bugünün sorumluluğu, güvenlik, çevresel kaygılar, yasal konular, teknik işbirliği, deniz güvenliği ve deniz taşımacılığının verimliliğini içermektedir.

IMO, bir üyeler meclisi tarafından yönetilir ve mali olarak meclisten seçilen üyelerden oluşan bir konsey tarafından yönetilir. IMO’nun çalışmaları beş komite aracılığıyla yürütülmekte ve bunlar teknik alt komiteler tarafından desteklenmektedir. Diğer BM kuruluşları, IMO’nun işlemlerini gözlemleyebilir.

Gözlemci statüsü nitelikli sivil toplum kuruluşlarına verilmektedir. IMO’ya üye olmak için bir devlet, Uluslararası Denizcilik Örgütü Konvansiyonu olarak bilinen çok taraflı bir antlaşmayı onaylar. 2020 itibariyle, 173 BM üye devletini ve Cook Adaları’nı içeren 174 IMO üye devleti bulunmaktadır. Sözleşmeyi ilk onaylayan devlet 1949’da Birleşik Krallık’tı. En son katılan üyeler sırasıyla Ocak ve Mayıs 2018’de IMO üyesi olan Ermenistan ve Nauru idi.

« Sözlük Dizinine Dön
Güven

Güven

Aframax, Suezmax ham petrol ve kimyasal tankerlerde 2. Zabit olarak görev yaptı. Personel müdür yardımcısı olarak çalıştıktan sonra DPA Yardımcısı / HSEQ Officer olarak görev yaptı.

Related Posts

Next Post

Önerilen