Gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe çevreye verilen zararı en aza indirmek için yapılan çalışmalar daha etkin hale geliyor. Yürürlüğe giren ve girecek yeni regülasyonlarla birlikte emisyonları en aza indirgemeye çalışıyoruz. Sıfır emisyonlu bot ise bu alandaki son çalışmalardan bir tanesi.
Son dönemlerde emisyon gazları ile mücadele oldukça revaçta olan konulardan. Yakıtların düşük sülfürlü türlerinin desteklenmesi ve kontrolü ve raporlanması artık uygulanmakta. Belirli bölgelerde HSFO (yüksek sülfürlü fuel oil) yasaklanması, scrubber ile baca gazlarının yıkanarak salınması normalleşen uygulamalardan. Hatta son dönemlerde yine popülerleşen elektrik tahrikli ve yakıt olarak LNG/LPG kullanan gemiler görmek de mümkün.
[AdSense-A]
Bununla birlikte alternatif yakıt türleri de araştırılmakta. Fransızların çalışmaları sonucu ortaya çıkan Energy Observer isimli katamaran bu araştırmanın son örneklerinden. Mashable, twitter hesabından paylaşmış olduğu video ile yapılan çalışmalarda gelinen son noktanın haberini yaptı. Energy Observer isimli tekne, güvertenin neredeyse tamamını kaplayan güneş panelleri ve kıç tarafında bulunan iki adet rüzgar türbini vasıtasıyla elde etmiş olduğu enerjiyi deniz suyunu elektroliz etmekte kullanıyor. Deniz suyunu hidrojen ve oksijen olarak ayırıyor (tuz). Elde edilen hidrojen yakılarak geminin haraket etmesi sağlanıyor. Aşağıdaki videoda gemi kaptanı ve araştırma başkanının vermiş olduğu röportajı izlemek mümkün.
This boat basically fuels itself https://t.co/R1dQy9Mb2m
— Mashable (@mashable) November 24, 2018
[AdSense-B]
Dolayısı ile Energy Obersever kendi yakıtını sağlayan çevreci bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Tabii ki enerji panellerinin verimlilikleri ve maliyetleri günümüzde bir soru işareti. Güneş panellerinin verimliliklerini arttırmaya yönelik çalışmalar devam etse de günümüzde çok verimli olduklarından pek söz edemeyiz. Bu tarz girişimlerin sayısı giderek artmakta ancak, ticari olarak kullanıma geçmesi ne kadar zaman alır bilinmez. Sıfır emisyonlu bot olan Energy Observer şu anda dünya denizlerini dolaşmakta ve verimlilik çalışmalarına devam etmekte. Araştırmanın hedeflerinden biri de elde edilen bilgiler ışığında bu teknolojinin daha da gelişerek günlük hayata ve kara yaşamına dahil olabilmesini sağlayabilmek.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.