Gün geçtikçe elektronik sistemler denizcilik sektöründe de iyice yaygınlaşmaya başladı. Bu dijitalleşme önce kargo kontrol sistemlerine ve makineye geldi ardından da köprü üstü sistemlerine etki etmeye başladı. Hal böyle olunca güncelleme ve bakım gibi işlerin de bir kısmı dijitalleşmeye ve eksikliklerin internet üzerinden giderilmesi gibi bir durum oluşmaya başladı. Bu sebeple seyir zabitlerine yardımcı bağlantı listesi oluşturduk.
Bu yazımızda sizlerle köprü üstü yayınları ve ekipmanlarının güncelleştirilmesi gibi köprü üstünde gerekli olabilecek yayınların internet bağlantı adreslerini toparlayarak paylaşmak istedik. Sizlerin de kullanmış olduğu bağlantıları aşağıda yorumlar bölümünden paylaşarak listenin daha da gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Seyir Zabitlerine Yardımcı Bağlantı Listesi
Admiralty FTP
FTP kısaltmasını tanımlamak gerekirse; genel anlamı ile dosya transfer etmek için kullanılan bir protokol. Bu protokolü tam anlamıyla kullanabilmek için özel bir uygulamaya ihtiyacınız bulunmakta. Bunun için çeşitli ücretli ve ücretsiz yazılımlar mevcut ancak en yaygın kullanılan uygulamalardan birisi ve ücre
tsiz olan FileZilla‘yı tavsiye ederiz. Tabii ki internet tarayıcınıza adresi yazarak da bağlanabilirsiniz.
Adres içerisinde ENC Update dosyaları, ADP güncelleme ve uygulama dosyası, E-NP yazılımı ve güncellemeleri, kullanım kılavuzları ve video içerikler gibi pek çok dosyaya erişim sağlayabilirsiniz.
FTP adresine bağlanmak için aşağıdaki detayları girmeniz gerekmekte:
URL: ftp://ukho.gov.uk
Kullanıcı Adı: ukhopublic
Şifre: Public12345
Not: Yukarıdaki bilgiler büyük/küçük harf duyarlıdır
IMO Yayınları
Deniz taşımacılığının uluslararası kural koyucusu olan IMO gemilerde bir takım yayınların bulunmasını mecburi kılmıştır. Bu yayınların bir kısmı kendi yayımları bir kısmı ise farklı yayımcıların eserleridir. Gemilerimizde kullandığımız yayımlar daima güncel durumda olmalıdır.
Bu bağlantıdaki adrese girerek çalıştığınız gemi türüne göre taşımanız gereken kitaplar için referans olacak listeye ulaşabilirsiniz.
Buradaki bağlantıda ise IMO’nun Güncel Yayın Listesinin PDF’ine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda buradaki bağlantıda IMO Yayınları 2017 kataloğuna ulaşabilirsiniz.
Navigational Warnings
Her sefer planlamasında, seyir zabitlerinin dikkate aldığı konulardan bir tanesi de seyir uyarıları yani, ‘navigational warning’lerdir. Seyir uyarılarını Inmarsat sistemi üzerinden yapmış olduğumuz ayarlar ile alabilmekteyiz ancak, bazı durumlarda arşivimizdeki mesajlarda eksiklikler bulunabilmekte. Elimizde olmayan eksik mesajları, emniyetli seyir planlaması yapabilmek adına tamamlamak gerekmekte. İşte bu noktada uygulayacağımız iki nokta bulunmakta. Bunlardan birincisi, şirketimizin ilgili bölümüne e-posta atarak eksik olan mesajların iletilmesini istemek. Bir diğeri ise eğer internet erişimimiz varsa kendi araştırmamızı yapmak.
Bu bağlantıdaki adrese giderek, istediğimiz Navarea bölgesine tıklıyoruz ve istediğimiz mesajlara erişebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu, IHO’nun bu sitesi bize doğrudan mesajları vermiyor oluşu. Bizleri ilgili Navarea’nın koordinatör ülkesine yönlendiriyor ve mesajlarımızı oradan temin ediyoruz. Örneğin ülkemizin de içerisinde bulunmuş olduğu Navarea III bölgesinin koordinatör ülkesi İspanya. İlgili bağlantıyı açtığımızda bizi İspanya’nın ilgili uyarıların yayınlandığı bölüme yönlendirmekte.
Not: Websiteleri sıklıkla güncellenmiyor olabilir. Dolayısı ile güncel veya doğru bilgilere ulaşamayabilirsiniz. Uyarılara internetten erişebiliyor olmanız onaylı cihazlar kullanma yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmaz.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, karasularımızda sefer yapan Türk ve yabancı bayraklı gemilere seyir güvenliği, kurtarma yardım, kılavuzluk gibi konularda yardımcı olan ve faaliyet göstermiş olduğu bazı konularda da otorite olan kurumlarımızdan birisidir.
Bu bağlantı adresinde Türk Navtex istasyonlarınca yayınlanmış olan mesajların listesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yayın dili, istasyon, tarih gibi seçenekleri değiştirerek ihtiyacınız olan aramayı genişletebilir veya daraltabilirsiniz.
Türk Boğazları Açılma ve Kapanma Saatleri
Türk Boğazları bilindiği üzere dünya çapında en tehlikeli su yollarından bir tanesidir. Jeopolitik ve tarihi öneminden dolayı bazı etkinliklere ve çalışmalara konu olmaktadır. Tabii ki sahip olduğu bu önem İstanbul gibi büyük bir şehrin ortasından geçmesi ile katlanmakta. Yukarıda belirmiş olduğumuz çalışmaların yanında boğazlardan geçen ve hava muhalefeti sebebi ile oluşan tehlikeli durumlardan dolayı Türk Boğazları zaman zaman geçişe kapatılmakta ve açılmaktadır.
Boğaz geçişlerinin, planlanmış açılma ve askıya alınma zamanlarını bu bağlantıdaki adrese giderek takip edebilirsiniz. Tarih bölümünden ise geçmiş tarihlere ait verilere ulaşabilmeniz mümkün.
Boğaz geçişleri ise yapacağımız planlamalar açısından büyük önem arz etmekte. Buradaki bağlantıda ise VTS (Gemi Trafik Hizmetleri) tarafından yapılan gemi planlamasına ulaşmak mümkün. Geçiş yönü, hangi boğaz olduğu, acente veya gemi adı gibi bilgiler ile kriterleri daraltmak mümkün.
Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı
Yukarıda, Navarea mesajlarına erişebilmemiz için bağlantı paylaşmıştık ancak, bu bağlantıda Türkiyeye ait seyir uyarılarına ulaşabiliyoruz. Yayınlanmış olan bu uyarılardan bir kısmına ise harita üzerinden ulaşabiliyor ve bu sayede işlerimizi yürütmekte zaman kazanmış oluyoruz.
International Telecommunication Union
GMDSS kurallarına tabi olan gemilerin bulundurması gereken yayınlardan bir tanesi de ITU yayınlarıdır. Bu yayınlar daha önce basılı bir şekilde gemilere ulaştırılıyordu ancak, dijitalleşmenin bir eseri olarak artık CD formatında gemilere gönderilmeye başladı. Bu bağlantıdaki sayfada bu yayımların güncel versiyonlarını kontrol edebilirsiniz.
Admiralty Notice To Mariners
Admiralty, bilindiği üzere sivil denizcilik konusunda dünyanın en büyük yayım kuruluşlarından bir tanesi. Gemilerimize bulunan yayımlara gönderilen bütün güncellemeler Admiralty tarafından dağıtılmakta. Şirketler bu dağıtımları bizlere haftalık veya aylık olarak göndermekte ancak, uzun seferlerden dolayı bu güncellemelere erişmekte problemler yaşayabiliriz. Buradaki bağlantıdan yıl ve hafta bazında güncellemelere erişebilir ve indirebilirsiniz. Cumulative listelere erişmeniz de mümkün. Bağlantı hızının yavaş olduğu bölgeler için düşük boyutlu versiyonunu da ayrı olarak yayımlamışlar. Buradaki bağlantıdan ise Admiralty Sailing Directions’ların güncel durum listesine ulaşmanız mümkün.
ICS Yayımları
ICS, uluslar arası deniz ticaret odasıdır. Bu kurumun yayımlamış olduğu bazı kitapların gemilerimizde bulunması gerekmektedir. Bu yayımların güncel listelerini buradaki adresten takip etmek mümkün.
IALA Guidelines
Aslına bakılacak olursa bu bağlantının burada olması büyük bir eksikliği gidermiyor ancak, yinede barındırmış olduğu rehber dokümanlardan dolayı seyir zabitlerine yardımcı olacağını tahmin etmekteyiz.
IALA çoğu denizcinin yalnızca şamandıralama sistemlerinden bildiği (sistem A ve sistem B) bir terim ancak, bundan çok daha fazlası. IALA kâr amacı gütmeyen, uluslararası teknik bir kurumdur. Seyir yardımcıları otoritelerini, üreticileri, danışmanları, dünyanın her yerinden eğitim ve bilim enstitülerini bir araya getirmeyi ve onlara, birbirleriyle deneyimlerini, başarılarını karşılaştırma ve paylaşma fırsatı sunar.
Buradaki bağlantıya tıklayarak bütün kütüphanelere ulaşabilirsiniz. Sol taraftaki menüden istediğiniz kategoriyi seçerek kitaplara ulaşabilirsiniz. Bazı kitaplar ücretli olmasına rağmen çoğu ücretsiz pdf olarak indirilebiliyor.
Sea Distance
SeaDistance.org içerisinde 4000 üzerinde limanın olduğu güzel bir sistem. Neredeyse bütün zabitlerin kullandığı ve bildiği BP Port to Port uygulamasına alternatif olarak kullanılabilecek, online bir uygulama. Açılır menüden varış-kalkış limanları ve hız girilerek limanlar arası mesafe ve ETA hesabı yapılabilir. Buna ek olarak Voyage Calculator menüsünden birkaç tane liman ekleyerek bir sefer planı çıkartabilir, departure zamanı girerek ETA hesaplayabilirsiniz. Yakıt harcamlarını ve maliyetlerini girerek ilgili seferdeki yakıt sarfiyat maliyetlerini hesaplayabilirsiniz. Genel hesaplamalar için oldukça kullanışlı olduğunu söylemek mümkün.
Worldwide Met-Ocean Information
Denizciler olarak hava raporlarını günlük olarak ve hatta saatlik olarak kayıt altına almaktayız. gmdss.org sitesinden, dünyadaki bütün Navtex istasyonlarından yayınlamış olan hava tahmin yayınlarını bulabilmek mümkün. Web sitesinin yönetimi Meteo-France tarafından yönetilmekte.
PassageWeather
Bölgelere bölünmüş dünya haritası üzerinden seçim yaparak rüzgar, dalga yüksekliği, barometrik basınç, deniz suyu sıcaklığı gibi meteorolojik verileri bulabildiğimiz bir websitesi. İstenilen verilerin zaman içerisindeki değişimleri animasyon şeklinde de görüntülenebilmektedir. Siteye buradaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
Comments 1