Denizcilik, yaptığınız her şeyin bir standardı ve kuralı olan bir meslek. Can sallarından, can simitlerine kadar tüm can kurtarma araçları ve acil durumlarda kullandığımız reflektif bantların da bir standardı var. Bu yazımızda pek de bilinmeyen Retro-reflective materyallerin kullanımı ve donatımı standartlarından bahsedeceğiz.
Reflektif bantlar gemilerde, can yelekleri, can simitleri, EPIRB gibi can kurtarma ekipmanlarının (Life saving appliances) tamamında kullanılmakta. Ayrıca kara yaşamında polis, belediye işçileri, arama-kurtarma ekipleri gibi gece gündüz çalışan kişilerin kıyafet ve ekipmanlarında da kullanıldığını sıklıkla görüyoruz. Yapılan denetimlerde de genellikle kondisyonuna dikkat edilir ancak kullanım şekline pek bakılmaz.
Retro-Reflective materyaller, gece ve gündüz şartlarında uygulandığı can kurtarma araçlarının denizde tespit edilmesine yardımcı olurlar. Can kurtarma araçları çeşit olarak oldukça fazladır ve bu araçların haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık gibi periyotlarda bakımları ve kontrolleri yapılmalıdır. Şirketlerin PMS (Planned Management System) sistemlerinde ve ISM (International Safety Management) manuallerinde araçların kontrol edilmesi gereken özellikleri belirtilmiştir. Bu kontrol listelerinde Retro-reflective materyaller bulunmakta ancak, uygulanma şekilleri hakkında bilgi bulunmamakta. Bu da PSC ve Vetting denetimlerinde remark olarak karşımıza çıkmakta. Reflektif materyaller minimum 5cm genişliğinde ve 30cm uzunluğunda olmak üzere 150cm2 olmalıdır. Birbirleri ile olan mesafeler ise merkezlerden itibaren 80cm olmalıdır. Aşağıda yazının devamında “uygun aralıklar” veya “uygun boyutlar” denildiğinde bu boyutlar anlaşılmalıdır.
[AdSense-A]
Filika ve Can kurtarma botları
Filika ve rescue botlarda reflektif bantlar küpeşte üzerine ve aynı zamanda bordaya, mümkün olduğunca küpeşteye yakın uygulanmalıdır. Retro-reflective materyaller 150cm2 alanı kaplayacak kadar yeterli genişlik ve uzunlukta olmalı. Bantlar arasında uygun boşluk aralıkları ile yerleştirilmelidir. Yerleştirilmiş bantların merkezleri arasında yaklaşık olarak 80cm mesafe olmalıdır.
Eğer tente, gölgelik vb. bir yapı varsa bu yapılar botun dışındaki bantları kapatmayacak şekilde uygulanmalıdır ve tentenin üzerine de yukarıda belirtilmiş olduğu gibi Retro-reflektif bantlar uygulanır.
Yarı veya tam kapalı filikalarda Retro-reflective materyaller aşağıdaki gibi uygulanır:
[AdSense-B]
- Yatay ışıklarda tespit edilebilmesi için uygun aralıklarla küpeşte ile kapalı/yarı kapalı filikanın üst kısmının ortasına
- Dikey ışıklarda tespit edilebilmesi için (Helikopter vs.) filikanın dış kenarları ve sabit kapalı alanın üst kısımlarına uygun aralıklarla uygulanmalı.
- Retro-reflective materyaller ayrıca kendi aydınlatması olmayan filika ve can sallarının altlarına da uygulanmalıdır.
Can Salları
Reflektif bantlar can salının tentelerinin üzerine yerleştirilmelidir. Filikalar ve rescue botlarda olduğu gibi 150cm2 alan kaplayacak uzunlukluk ve genişlikte olmalıdır. Reflektif bantların merkezleri arasında 80cm olacak ve su hattından yeteri kadar yukarıda olacak şekilde konumlandırılarak yapıştırılmalıdır. Şişirilebilir can salının (inflatable life raft) zemininin alt tarafın merkeze çarpı şeklinde uygulanmalıdır. Benzer bir çarpı işareti, can salının tentesinin üstüne de uygulanmalıdır. Tentesiz yani kapalı olmayan can sallarında ise hem havadan hem gemiler tarafından görülebilmesi adına su üstünde kalan çember bölümünün üstüne uygulanır.
Can simitleri
Retro-reflective materyaller 5 cm genişliğinde gövdenin her iki tarafına, can simidini 4 eşit parçaya bölecek şekilde uygulanmalıdır.
[AdSense-C]
Can yelekleri
Can yelekleri de oldukça önemli bir konu. Bilindiği üzere can yeleklerinin yüzeyi uzun bantlar yapıştırmak için pek uygun değiller. Bunun yerine can yelekleri toplamla 400cm2’den az olmayacak şekilde reflektif bantlarla yamalanmalıdır. Tabii ki bu yamalama işlemi tek bir yüzeye yapılmamalıdır. Havadan ve deniz yüzeyinden yapılan arama çalışmalarında, her yönden tespit edilebilmeyi sağlayacak yoğunlukta ve pozisyonda olmalıdır. Ters giyilebilen (reversible) yeleklerde de hangi yüzün giyildiğine bakılmaksızın her iki yüzeye de uygulanmalıdır.
Immersion Suit’ler
Can yeleklerinde olduğu gibi immersion süitler de 400cm2 alandan az olmamak kaydıyla her yönden ve yükseklikten görülebilecek şekilde Retro-reflektif bantlar uygulanmalıdır.
Immersion süitler ile alakalı olarak önemli bir fark bulunmaktadır. Immersion suit’er giyen kişinin yüzünü otomatik olarak yukarı çevirmediği için toplamda en az 100cm2 reflektif bant kıyafetin arka tarafına uygulanmalıdır.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden görüş ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi ise bu bağlantıdaki dokümandan bulabilirsiniz.
Bizleri aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi de ihmal etmeyin.