Paris MoU ve Tokyo MoU yoğunlaştırılmış denetim kampanyası düzenliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü yayımlamış olduğu yazı ile Paris MoU ve Tokyo MoU bölgelerine seyredecek gemileri düzenlenecek kampanya hakkında bilgilendirdi.
Gemiler düzenli olarak Port State Control denetimlerine girerler. Bu denetimlerde gemiler, seyir emniyeti, çevre emniyeti, personel ve gemi sertifikaları gibi pek çok konuda denetime tâbi olurlar. Belirli dönemlerde de bu denetimlerde belirli konular üzerine yoğunlaşılır. Bu sayede gemilerin eksik olan veya pek denetlenmeyen konulara da yoğunlaşarak eksikliklerin giderilmesi hedeflenir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, 17.05.2019 tarih ve E.38602 sayılı yazısında 1 Eylül – 30 Kasım 2019 tarihleri arasında Paris ve Tokyo Liman Devleti Kontrolü Memorandumlarında (Paris ve Tokyo MoU) Acil Durum Sistemleri ve Prosedürleri konulu CIC gerçekleştirileceği bilgisini paylaşmıştır. Bu kapsamda gemilerin tutulmalarının önüne geçilmesi için uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilerin ve gemi personellerinin denetimlere hazırlıklı olması istenmiştir. Yine bu kapsamda da kampanya süresince bahse konu gemilerde herhangi bir tutulma yaşanmamasını temin etmek için, Liman Başkanlıkları ve Yetkilendirilmiş Kuruluşlar tarafından 1 Haziran – 30 Kasım 2019 tarihleri arasında Acil Durum Sistemleri ve Prosedürleri konulu yoğunlaştırılmış denetim kampanyası uygulanacağı belirtilmiştir. Yani Paris MoU ve Tokyo MoU ülkelerinde CIC başlamadan evvel Türkiye otoriteleri denetimlere başlayarak gemilerimizi ve gemi adamlarını hazırlamayı planlamakta.
Türk Bayraklı gemilere yoğunlaştırılmış denetim kampanyası boyunca Liman Başkanlıklarında görevli gemi denetim uzmanları tarafından yapılacak her belgelendirme, önsörvey ve program dışı denetimde, bir kontrol listesinin doldurulacağı, bir nüshasının gemiye bırakılacağı, ancak bir defaya mahsus Elektronik Sertifika Sistemi (ESS)-Doküman-CIC-Kontrol Listesi (Dinamik Veri Girişi) kısmına girileceği, kontrol listesine yönelik denetimin nasıl yapılacağı ve bulunan eksikliklerle ilgili olarak hangi eksiklik kodlarının kullanılacağı hakkındaki bilgilere Elektronik Sertifika Sistemi (ESS)-Doküman-CIC kısmında bulunan kontrol listesi rehberinden ulaşılabileceği de belirtilmiştir. Gönderilen yazıda, konunun önemine binaen, Paris MoU, Tokyo MoU, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Yetkilendirilmiş Kuruluşlar tarafından yapılacak denetimlere ilişkin gerekli tedbirlerin gemi donatanları/işletmecilerince alınmasının önem arz ettiği hususları belirtilmektedir
Aşağıdaki yorumlar bölümünden sizlerde yoğunlaştırılmış denetim kampanyası hakkındaki görüş ve tecrübelerinizi bizlere iletebilirsiniz.