Notik Almanac Nasıl Kullanılır? Sorusunun cevabını yazımızda ve devamında videolu anlatımımızda sizlere açıklamaya çalıştık. Danimarkalı astronomi bilgini Tycho Brahe, 16. yüzyılın ikinci yarısında ve 20 yılı aşkın bir süre içerisinde 750’den fazla gök cisimini incelemiş, kataloglamış ve Kepler’in haraket üzerindeki bütün kanunlarını modern astronomiye uygulamıştır. Bu ilk almanak “British Nautical Almanac” adı ile yayınlanmıştır. Bu gün kullanılan almanak ise Her Majesy’s Nautical Almanak Office ve US Nautical Almanac Office ile ortaklaşa hazırlanan ve yayınlanan notik almanaktır. Astronomik seyirde kullanılan gök cisimlerinin GHA ve DEC değerlerini sağlayan bilgiler, GMT olarak notik almanağın ana sayfalarında bulunur. Güneş ve Ay’ın doğuş batış zamanları ve alacakaranlık vakitleri LMT zamanına göre verilmiştir. Daha önce yayınlamış olduğumuz güneşin doğuş batış zamanlarının hesaplanması videosunda bu konudan bahsetmiştik.
Notik Almanak Nasıl Kullanılır?
Gözlem yapılan yüksekliğe uygulanacak düzeltmeler, yardımcı cetveller,
Güneş-Ay ve dört gezegen için GHA ve DEC değerleri bütün sene boyunca GMT’nin her saati için doğrudan çizelgelere girilmiştir.
Yıldızların SHA değerleri üç günlük verilmiş olup bunların GHA’ları GHA Aries yarıdımı ile bulunur.
Notik almanağın ana sayfaları sütunlara ayrılmış bir yapıdadır ve normalde numaralandırılmamış olsa da biz, anlatım kolaylığı için soldan sağa numaralandırarak anlatacağız.
- Tarih ve Zaman: Birinci sütun GMT olarak tam saatleri verir.
- Aries: İkinci sütunda Aries’in GMT zamanına göre GHA’sı bulunur. Aynı sütunun altında Aries’in ortagünde Greenwich boylamından geçiş zamanı, GMT olarak verilmiştir. V-D düzeltmesi yoktur.
- 3. 4. 5. 6. sütunlarda sırasıyla Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin GMT zamanına göre GHA ve Declination değerleri verilmiştir. Her gezegen ve yıldızın parlaklıkları, kadir veya magnitude denilen bir birimle ölçülür. Gezegenlerin parlaklıkları isimlerinin sağına yazılmıştır. GHA sütununun altındaki, V harfinin yanındaki rakam GHA’nın, bir saati içindeki dakika cinsinden ortalama değişme miktarını bulmakta kullanılır. Yanında herhangi bir işaret yoksa + değerdedir ve Venüs gezegeni için bazen – işaretli olabilir. Declination sütununun altındaki ‘d’ harfi ile gösterilen sayılar, gök cisminin declination değerinin bir saat içindeki dakika cinsinden ortalama değişme miktarı olup, enterpole cetveline girişte kullanılır.
- 7. Sütunda seyir için kullanıma uygun olarak seçilmiş 57 adet yıldızın SHA ve Declination değerleri bulunur. En altında ise 4 gezegenin SHA’ları ile Greenwich meridyeninden geçiş zamanları verilmiştir. 267. ve 273. sayfaları arasında ise seçilmiş 57 yıldızında dahil olduğu 173 yıldızın SHA ve Declination değerleri aylık çizelgeler halinde verilmiştir.
- Sağ günlük sayfanın sol yarısı güneş ve ayın kordinat bilgilerini taşır. Diğer yarısı ise güneş ve ayın doğuş batış ve alaca karanlık zamanlarını gösterir. Güneş ve ayın kordinatları GMT zamanına göre verilmiştir ancak; Güneş ve Ayın doğuş batış zamanları, Güneşin sivil ve notik alacakaranlık vakitleri LMT zamanına göre verilmiştir.
- Arkadaki sarı renkli sayfalar ise saat değerlerinin dakika ve saniyelerini hesaplamakta kullanılan değerleri gösterir. Ayrıca daha önce bahsedilen v-d düzeltmelerine ilişkin çizelgeler de burada bulunur.
- 267. ve 273. sayfalar arasında da yıldız atlası ve seçilmiş 57 yıldızın da içerisinde bulunduğu 173 adet yıldızın SHA ve Declination değerleri aylık bazda çizelgeye eklenerek yayınlanmıştır.
Aşağıdaki videoda notik almanakın kullanımı ile ilgili hazırlamış olduğumuz videoyu izleyebilirsiniz. Eğer hala abone değilseniz kanalımıza abone olabilirsiniz.
Comments 1