AIS ve LRIT temelde gemilerin kimliklerini tespit etmekte en çok kullanılan iki sistem. Bu yazımızın konusu ise AIS ve LRIT sistemlerinin arasındaki farklar.
Denizciler ve denizci yakınları olarak AIS servisleri en çok kullandığımız uygulamalar arasında. Kimi zaman gemideki yakınımızın nerede olduğunu görmek için, kimi zaman da katılacağımız geminin nerede olduğunu ve ETA bilgilerini almak için kullanıyoruz. Gemilerde kullanılan bu sistem, VHF telsiz frekansları kullanılarak yayımlanır ve esas amacı gemilerin karşı tarafa kendilerini tanıtabilmeleri. Gece vakti karşınızdaki geminin 50mt büyük bir gemi olup olmadığını seyir fenerlerine bakarak anlayabilirsiniz ancak, 51 metre mi yoksa 250 metre mi olduğunu kestirmeniz pek kolay olmayacaktır. Aynı şekilde Ro-Ro gemisi mi yoksa tanker mi anlamanız kolay olmayacaktır.
Bu yazımızın konusunda ise AIS ve bir diğer kimlik tanımlama sistemi olan LRIT (Long Range Identification and Tracking) arasındaki farklardan bahsedeceğiz.
LRIT ve Uydu AIS Karşılaştırması
AIS (Automatic Identification System) temel olarak denizde çatışmayı engellemek amacıyla geliştirilmiştir. LRIT sistemi ise gemilerin uzak mesafelerden takip edilmesi üzerine tasarlanmıştır. Inmarsat-C cihazlarından bir tanesine LRIT sistemi tanımlanmıştır ve bu uyduları kullanırlar. AIS sistemi VHF frekansları kullandığından dolayı kapsama alanı VHF mesafesi ile kısıtlıdır. LRIT, 24 saat içerisinde 4 sefer konum bilgisini paylaşır. Bu konum paylaşımının 6 saatlik aralıklarla olduğu anlamına gelir. LRIT sistemine erişim sivil kullanıcılar tarafından yapılamamaktadır. Devlet kurumları tarafından erişilebilir. Diğer yandan uydu AIS’ler yani S-AIS güncel ve tespit edilebilen ne ise onu rapor edecektir. S-AIS, her uydu geçişinde çok sayıda pozisyon raporu sunar, ancak geminin her geçişte tespit edilebileceğini garanti edemez.
S-AIS için özellikle yararlı bulduğum şey basit gemi takibi dışındaki çeşitli veri uygulamaları. Belirli bir gemi için çoklu pozisyon raporları ve geminin bir gün içinde birçok kez tespit edilebilme olasılığı ile, gemiler ve gemi trafiği için davranışsal modeller geliştirmek artık mümkün. Bu, esas olarak deniz alanı bilincini yersel (VHF) AIS kapsama alanı dışına da genişleterek, çevreye duyarlı alanların korunmasından, bir geminin anormal davranışlarını anlamaya ve alarm vermeye kadar değişen uygulamalara izin verir.
S-AIS, belirli bir aralıktaki bir gemiden bir rapor almayı garanti etmiyor ve bu nedenle LRIT’in yerini alamıyor. Bununla birlikte, iki teknoloji ücretsizdir, örneğin S-AIS, LRIT raporlama yükümlülükleri uyarınca uygun olmayan gemileri tanımlamak için kullanılabilir. Genel olarak, S-AIS tarafından sağlanan veri miktarı ve kalitesi, denizcilik camiasına yıllarca fayda sağlayacak olan gemi davranış modeline dayalı düzinelerce kullanım durumu ve uygulamasına olanak tanıyor.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden sizler de konu hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.
Kaynak: http://blog.exactearth.com/blog/bid/275363/comparing-satellite-ais-to-lrit adresindeki yazı temel alınarak hazırlanmıştır.
Comments 1