Polar Code yürürlüğe girdi. Son günlerde kutup bölgelerine yapılan ziyaretler ve araştırmalar oldukça artmaya başladı. Özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi çatısı altında, yeni kurulan Kutup Araştırmaları Merkezi ile ülkemizde de oldukça popüler bir konu olmaya başladı ve Türk halkının yoğun ilgisi ve gururu ile karşılaştı.
Deniz ve okyanuslar doğası gereği oldukça zorlu koşullar sunmakta ve kutup bölgeleri coğrafi konumu sebebi ile bu zorlu koşulları çok daha ileri götürmekte. Dolayısı ile IMO 1 Ocak 2017 tarihinde Polar Code‘u (International Code for Ships Operating in Polar Waters) yayınladı ve kutup bölgelerine sefer düzenleyen gemiler için, SOLAS ve MARPOL’ün altında zorunlu hale getirdi.
https://youtu.be/X_x2_RTUiGM
Peki POLAR CODE ne getirdi?
IMO Polar Code gemi yapısal standartların dışında emniyet, ekipman ve gemi adamlarının eğitimleri konularında bir takım gereklilikler sundu. Polar Code “Part-I” ve “Part-II” bölümleri olmak üzere iki bölümden oluşmakta. Her bölüm kendi içerisinde alt iki bölüme daha ayrılmakta. “A” bölümü zorunlu konuları ele alırken, “B” bölümü ise tavsiye niteliğinde olan ek konuları ele almaktadır. Sağdaki infografiğe tıklayarak POLAR CODE’un gemi ve personel emniyeti hakkında değindiği konuları görebilirsiniz.
Polar Code sadece emniyet konusuna değinmemektedir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere SOLAS ve MARPOL altında zorunlu halde gelmiştir. Dolayısı ile çevre konusunda da bir takım gereklilikler ortaya konulmaktadır. Soldaki infografikte Polar Code’un çevre konusunda getirdiklerine ve tanımlamalara ulaşabilirsiniz.
Part-I, emniyet ile ilgili konuları kapsarken, Part-II çevre kirliliği ile ilgili konuları kapsamaktadır.
Polar Code, iki kutup çevresindeki suların seyrüseferiyle ilgili tüm konuları (gemi tasarımı, inşaat ve teçhizat, arama ve kurtarma, eğitim ve operasyonel konular) ve aynı derecede önemli olan, kutup bölgelerinin eşsiz çevre ve eko-sistemlerinin korunması ile ilgili konuları kapsar. Polar bölgelere sefer düzenleyen gemilere ise “Polar Ship Certificate” alma gerekliliği getirmiştir. Bu sertifika gemileri 3 sınıfa ayırmaktadır.
- A Class Ship: Kutup sularında çalıştırılmak üzere tasarlanmış, eski buz kalıntılarını da içerebilen, en azından orta yaştaki ilk yıl buzlarında seyredebilen gemi.
- B Class Ship: A Class içerisine girmeyen, eski buz kalıntılarını da içerebilen, en azından ince-ilk yıl buzlarında çalışmak üzere tasarlanmış gemi
- C Class Ship: A ve B Class içerisine girmeyen, açık deniz veya A ve B kategorilerinden daha az buz koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış gemi
olarak kategorize edilmiştir. Bu bölgelerde çalışacak gemiler, armatöre, işletmeciye, kaptana ve gemi mürettebatına, geminin operasyonel kapasitesi ve limitleri hakkında karar verme sürecinde yeterli bilgiyi sağlayacak olan “Polar Water Operational Manual” bulundurmalır.
Lütfen aşağıdaki yorumlar bölümünde bizlere bu konu hakkındaki görüşlerinizi bildirin.
Kaynak: IMO Polar Code
Comments 3