Güverte zabitleri sıklıkla astronomik gözleme ihtiyaç duyarlar. Bu gözlem, gerek mevki tespiti gerekse de sadece pusula hatasının tespit edilmesi için kullanılabilir. Ancak astronomik gözlemin yapılabilmesi için bir takım koşulların gerçekleşmesi gerekir. Hava durumunun gözlem yapmaya müsait olması, geminin sürekli yalpa yapmaması gerektiği gibi sebepler sayılabilir. Güneşin doğuş ve batış zamanını hesaplama konusuna geçelim.
Tabii bunların yanında gök cisimlerini de düzgün bir şekilde görebiliyor olmak gerekir. Gök cisimlerinin en iyi görülebildiği zamanlar, sabah ve akşam alaca karanlık zamanlarıdır. Alaca karanlık zamanlarında havalar, hem ufku görecek kadar aydınlık; hem de gök cisimlerini (yıldızlar, ay ve gezegenler) görebilecek kadar karanlıktır. Dolayısıyla bu zamanların tespit edilebilmesi gözlemci açısından oldukça önemlidir. Daha önce Gyro pusula düzeltmesi için almanaklarımızın sayfalarını açmıştık. Şimdi ise güneş doğuş zamanının hesaplanması için almanaklarımızın sayfalarını karıştırıyoruz.
Aşağıda, güneş doğuş vaktini hesapladığımız videoyu izleyebilirsiniz. Ayrıca videoda doğrudan bahsetmediğimiz bir konu ise notik/sivil alaca karanlık vakitlerinin hesaplanma yöntemiydi. Videoda yapılan işlemden tek farkı almanaktan alınan değer güneş doğuş vaktindeki değer değil, sivil veya alaca karanlık sütunundaki değerin alınması olacaktır.
YouTube kanalımıza abone değilseniz abone olmayı lütfen ihmal etmeyin. İyi seyirler.