Denizcilik bilindiği üzere pek çok uluslararası etkisinde olan, bu kuralların bir uyum içerisinde işletildiği bir meslek ve bir sektör. Köprü üstünde de bu kuralların uyumu söz konusudur ve gemilerin sahip olması gereken ekipmanlar bu kuralların bütünlüğüne ayak uydurması gerekir. Dolayısı köprü üstünde kullanılacak cihazların gemi türüne, büyüklüğüne ve inşaa yılına göre belirli standartları ve sayısı mevcuttur.
Daha önceki yazılarımızda ALDIS cihazı ve VDR cihazlarının performans standartlarından bahsetmiştik ancak, bu yazımız performans standartlarından ziyade bütün gemilerin sahip olması gereken ekipmanlar ile ilgili olacak. İlerleyen dönemlerde gemi büyüklüğüne göre farklılık gösteren cihazlar ile ilgili de yazılarımız gelecek.
[AdSense-C]
Gemi Seyir Ekipmanları ve Sistemleri
Boyutuna bakılmaksızın tüm gemilerin sahip olması gereken ekipmanlar
Büyün gemiler düzgün, ayarları yapılmış bir manyetik pusulaya veya diğer çeşitlerine sahip olmalı. Her hangi bir güç kaynağından bağımsız, ana dümen tutma mahalinden geminin pruvasını tayin edebilmek ve pusulayı okuyabilmeyi sağlamalıdır.
Her hangi bir güç kaynağından bağımsız, 360 derecelik bir ufuktan kerteriz almaya olanak sağlayan Hedefe veya diğer ekipmanlar (pelorus, azimuth circle vb.) olması gerekiyor.
[AdSense-A]
Pruvayı ve kerterizleri her zaman gerçek kuzeye düzeltmek için gereken araçlar.
Niyet edilen sefer için gerekli haritalar, teknik yayınlar (denizcilik neşriyatları) ve yapılan sefer boyunca konum belirleme (plotting) ve yapılan seferi takip edebilmek (Monitoring) için gerekli ekipmanlar (kör pergel, paralel cetvel vb. ekipmanlar). ECDIS kullanımı bu paragrafta belirtilmiş olan harita taşıma gerekliliklerini ortadan kaldırabilir. Eğer bu paragrafta belirtilmiş olan ekipmanların temini elektronik olarak sağlanmışsa (örneğin yayınların dijital olarak temini gibi) bu elektronik ekipmanların uygun yedekleme düzeninin sağlanması gerekli.
Planlanan sefer boyunca gemi konumunu otomatik olarak alarak ve güncelleyen, GPS gibi uydu/göksel veya yersel elektronik konum belirleme (radio navigation) yöntemleri için alıcı cihaz.
Eğer gemi 150 GRT’dan az ise 9 gHz ve 3 gHz radar ile seyir yapan gemiler tarafından görülebilen bir Radar reflektör.
[AdSense-B]
Bayrak devleti yönetimi aksini belirtmedikçe ve köprü üstü tamamen kapalıysa, vardiyadaki zabitin çevredeki sesleri duyabilmesini ve yönlerine karar verebilmesini sağlayacak ses alıcı sistemi ile donatılmalı.
Acil durum dümen kontrol mahali ile iletişimi sağlaması ve pruva bilgisini aktarabilmek için telefon veya iletişimi sağlayacak farklı cihazlar ile donatılmalı.
İlerleyen günlerde, tüm gemilerde olması gerekli minimum şartlara ilaveten daha büyük gemilerde olması gerekli köprü üstü cihazları ile ilgili paylaşımlarda bulunacağız. Takipte kalınız.
Comments 1