Limanlarda başvuru süreci oldukça sıkıntılı geçmekteydi. Özellikle İstanbul Limanı için bu durum ciddi anlamda insan psikolojisinin sınırlarını zorlayan bir hal almaktaydı. Gerek limanlardaki memurlar, gerek işlemlerini yapmak isteyen gemi adamları oldukça fazla gerilim yaşıyordu. Bu sebepten dolayı işlemler uzuyor ve hatalar meydana geliyordu bu sebeple Gemiadamları elektronik başvuru sistemi ortaya çıktı.
Bir süre önce bu sorunların önüne geçecek bir sistem yayına alındı. E-Devlet üzerinden giriş yaparak ulaşabildiğimiz bu sistemin adı ise “Gemiadamları Elektronik Başvuru Sistemi” yani kısa adı ile “GEBS”. Denizcilik işlemlerimiz artık e-devlet sistemine daha fazla entegre hale gelmeye başladı ve giderek artacak gibi görünüyor. Daha önceki yazılarımızda e-devlet üzerinden yapılabilecek işlemlerden bir kaçından bahsetmiştik.
Deniz Ticaret Odasında yayınlanan ilgili sirkülerde dikkat çeken bazı konular ise şunlar:
- GEBS üzerinden başvuruların www.türkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen E-Devlet portalı üzerinden ve www.gemiadamlari.udhb.gov.tr internet adresinden, bilgisayar/akıllı telefon/tablet ile başvuru sahibinin beyanı esas olacak şekilde yapılabileceği.
- Sahte beyanlar, sahte evrak, sahteliği bilinen evrakların kullanımı gibi sistemi yanıltmaya yönelik haraketlerin gemi adamlığından men edilmeye varan yaptırımlar uygulanabileceği ve bu davranışı sergileyenler hakkında yasal işlemlerin başlatılacağı.
- Bu uygulama ile gemiadamlarının hiçbir kamu idaresine gitmeden (Liman Başkanlıkları dahil) müracaat edebileceği
- Düzenlenen gemiadamı cüzdanının başvuru sahibinin adresine kargo olarak gönderileceği, eksik evrak veya yanlış taleplerin SMS ve elektronik posta ile ilgiliye bildirileceği,
- Gemiadamının beyan ettiği tüm bilgi ve belgelerin farklı linkler kullanılarak İdare tarafından doğrulanacağı
gibi başlıklar vurgulanmakta. Umarız bu hizmetlerin devamı gelir ve suistimale uğramayarak devamlılığı sağlanır.
- Deniz Ticaret Odası 366 numaralı sirküleri için tıklayınız.
- Deniz Ticaret Odası 363 numaralı sirküleri ve “Bakanlık Olur” yazısı için tıklayınız.
Aşağıdaki videoda sistemin temel kullanım şeklini anlatmaya çalıştığımız bir video hazırladık. Eğer hala abone olmadıysanız YouTube kanalımıza abone olarak, daha fazla denizciye ulaşmamızı ve kanalımızı büyütmemize katkı sağlayabilirsiniz.