Gemi adamı cüzdanı almak için kurs ve okullar araştırıyoruz. Üniversite veya gemi adamı kursu seçmeden önce dikkat etmemiz konular var. Bu yazımızda gemi adamı cüzdanı almak için gerekli teknik detaylardan bahsedeceğiz.
Bu yazımız üniversite veya denizcilik kursları için tercih rehberi olarak değerlendirilmemeli. Kanun ve yönetmelikler sürekli olarak güncelleniyor ve değiştiriliyor. Sizin bu videoyu izlediğiniz veya yazıyı okuduğunuz zamanda değişen konu ve yönetmelikler olabilir. Burada paylaşacaklarımızın resmi bir niteliği yoktur, güncel bilgi ve sizin için geçerli olan durumları resmi kurumlardan öğrenmeli, ona göre hareket etmelisiniz. Biz hiçbir sorumluluk ve yetki sahibi değiliz.
Gemi adamı olmak ve liman cüzdanı çıkarabilmek için bir takım yasal gereklilikler mevcuttur. Takipçilerimizden de en çok gelen sorulardan bir tanesi de “Nasıl gemi adamı olurum?” sorusu. Bu videonun konusu okul veya kurs tavsiyelerinden ziyade bu mesleği seçmeden önce sahip olmanız gereken yasal ve fiziki yeterlilikler. Lise veya üniversite sınavını kazanıp okulu bitirmek tek başına yeterli değil. Bu videoda “Denizciliği yapabilir miyim?”, “Başarabilir miyim?” gibi öznel konular da yer almayacak. Gelin başlayalım.
Gemi Adamı Cüzdanı Almak İçin Gerekenler
- Öncelikli olarak gemilerde çalışabilmek için herhangi bir şekilde pasaport alma ve yurt dışına çıkabilme hakkınızın kısıtlanmamış olması gerekli. Malum işimiz gereği yurt dışında çalışıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir sebepten dolayı pasaport alamıyorsanız bu mesleği yapamazsınız.
- Türkiye Cumhuriyeti devletine ait bir liman cüzdanı (gemi adamı cüzdanı) almak istiyorsanız eğer, Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor. Yabancı bir ülke vatandaşı olup burada eğitim alsanız da Türkiye Cumhuriyetine ait liman cüzdanı alamazsınız. Örneğin üniversite yıllarımda sınıfımda Suriye vatandaşı bir arkadaşımız vardı, üniversiteden mezun olmasına rağmen zabitlik alamadı. Bu konuda Türk soylu yabancılar hakkında bir takım istisnalar mevcut.
- Liman cüzdanı yani gemi adamı cüzdanı almak için sabıka kaydı istenmekte. Dolayısı ile gemide çalışmak için sabıka kaydınızın da temiz olması gerekmekte. Tabii burada belirtilen bazı suçlar var. Aşağıda bunlardan bazılarını sayabiliriz ancak unutulmamalı ki bu suçlara yenileri eklenebilir veya mevcut olanlar çıkartılabilir:
- Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçu
- Kara para aklama denilen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu
- Göçmen kaçakçılığı veya insan ticareti
- Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlar ile İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlardan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık suçlarından hükümlü bulunmamak,
- 5237 sayılı Kanunun 188 inci, 190 ıncı ve 191 inci maddelerindeki suçlardan dolayı hakkında verilmiş bir mahkûmiyet veya güvenlik tedbiri kararı bulunmamak
- Taksirli suçlar ve ertelenmiş mahkûmiyet kararları hariç olmak üzere, hükmün açıklanmasının geri bırakılması sınırından fazla süreli hapis cezası
- Affa uğramış olsalar dahi, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suç
- Resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma
- Devlet sırlarını açığa vurma, terörün finansmanı suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hüküm giymemiş olmak gerekir.
Gemi Adamları Eğitim Şartları
Gemi adamı olabilmek için belirli eğitim şartlarını da karşılayabiliyor olmalısınız. Üniversite seçerken okulun vereceği yeterlilik önemli ancak üniversite okumadan da gemi adamı olabilmek mümkün. Tayfa sınıfı için, yakın yol olarak bilinen veya 3000 GRT büyüklüğündeki gemilerde çalışabilmek için farklı eğitim gereklilikleri var. Aşağıda kabaca konudan bahsettik:
- Tayfa sınıfı için en az ilk okul mezunu olmak zorunluluğu var.
- Yakın yol yada daha uygun söylemi için 3000 GRT için en az lise veya iki yıllık üniversite mezunu olmak gerekiyor.
- Sıfırdan uzakyol için 4 yıllık üniversite veya 3000 GRT zabitlikten çalışarak ardından gerekli sınavları vererek bu yeterliliğe erişebiliyorsunuz.
- Yat kaptanı, balıkçı tekneleri gibi yeterlilikler için farklı gereklilikler istenebilir.
Gemi Adamı Sağlık Şartları
Bunların yanında sağlık için de birtakım gerekliliklere sahip olmanız gerekiyor. Okula girerken çoğu okul, bu sağlık raporunu sizlerden istiyor. Alacağınız bu sağlık raporu da her hastaneden alabileceğiniz veya bir tanıdığınızın kolaylık yapılabileceği bir konu değil. Çünkü herhangi bir liman başkanlığı yetkilisi sağlığınızda bir kusur olduğuna kanaat getirirse, sizin sağlık raporunuzu yenilemenizi isteyebilir. Yetkilendirilmiş hastanelerden alabileceğiniz bu rapor her iki yılda bir de yenilenmesi gerekiyor. Evde kendi başınıza tespit edebileceğiniz büyük sağlık maddelerini sıralayacağız. Bu sağlık raporunda nelere bakıldığına gelin kabaca bir göz atalım:
- Akıl ve ruh hastalıkları, ilaç ve madde bağımlılığı
- Sinir sistemi hastalıkları
- Duyu organları fonksiyon kayıpları
- Endokrin ve metabolizma hastalıkları
- Kan hastalıkları,
- Kalp damar sistemi hastalıkları,
- Kas iskelet sistemi hastalıkları veya bozuklukları,
- Uzun seyirli bulaşıcı hastalığı
Belirttiğimiz bu hastalıklar kişinin gemide çalışmasına engel olabilir. Sizin durumunuzla ilgili özel şartlar ve istisnalar olabilir. Size en uygun bilgiyi yetkili hastanelerden almalısınız. Örnek olarak duyu organları fonksiyon kayıpları konusunu ele alalım.
Renk körlüğü: Zabit olmanız için renk körü veya gece körlüğü gibi bir rahatsızlığınızın olmaması gerekiyor. Yardımcı sınıf için bir takım istisnalar mevcut. Meslek hayatımız içerisinde renkler büyük öneme sahip. Gece vakti gemilerin iskele ve sancağını tanımlamak bunların en basiti. Gemiler her durum için diğer gemi ve karadaki yetkililere renkli flama ve fenerlerle işaret verirler. Bunları uzaktan görüp tanımlayabilmek gerekli. Benzer durum makine zabitleri için de geçerli. Göz bozuklukları için de benzer durumlar geçerli. Belirli seviyeye kadar göz bozuklukları yedeği de olacak şekilde gözlükle kabul edilebiliyor.
Pasaportunuzu aldınız, yeterlilik için gerekli eğitim seviyesini karşıladınız ve denizcilik eğitimini aldınız, liman cüzdanı alabilmek için gerekli şartları da sağladınız, sağlığınız da gerekli şartları sağladığına göre gemilerde çalışabilmek için her şartı karşıladınız demektir. Bundan sonrası kendinizi nasıl geliştirdiğiniz ve isteğinizle alakalı.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere konu hakkındaki görüşlerinizi iletebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip etmeyi ve YouTube kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin.
Selam.
Sabıka kaydında g ve ondan sonraki yazan maddeler kaptan olacaklar için geçerli.
Gemi adamı olacaklar için geçerli değil diye biliyorum.
Tüm gemi adamı olmak isteyen adayların önünü kapatırsınız bunu belirtmezseniz.
İyi günler,
Öncelikli olarak göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. İlgili kanun ve yönetmelikler zamanla değişebilmekte. Ayrıca uygulamalarda da farklılıklar oluşabilmekte. Burada paylaşılan bilgiler resmi bir nitelik taşımamakta. Liman cüzdanı almak isteyen kişilerin en güncel ve doğru bilgiyi liman başkanlıklarından almalarını belirtmek isteriz.
Sabıka kaydını özel şirkete diye aldığımda temiz cıkıyor fakat resmi yere diye aldığımda arşivde görünüyor dosyalar bu gemi cüzdanı almama engelmmi acaba sabıkalarımın hepsi zaman aşımı olmuş
İyi günler,
Öncelikli olarak sitemize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.
Konu hakkında net bir bilgimiz olmadığı için yanlış yönlendirme yapmak istemiyoruz. Bu konuda profesyonel destek almanızı tavsiye edebiliriz.
merhaba, 45 yaşımdayım, kendi yelkenli teknem ile (13 metre) ticari çalışmak istiyorum, bunun için gerekli olan belge nedir ? Bu arada ilkokul mezunuyum, sorun olur mu ? teşekkürler
merhaba,
45 yaşında ilkokul mezunuyum, kendi yelkenlim ile ticair çalışmak istiyorum, sahip olmam gereken belge ne olmalıdır ? Teknem 13 metre. teşekkürler