EPIRB gemide bulunan önemli ekipmanlardan bir tanesidir. Emergency Position Indicating Radio Beacon anlamına gelmektedir. Gelin hep birlikte EPIRB performans standartları nelermiş görelim. Bu yazı EPIRB ile ilişkili farklı kaynakların bir araya getirilerek oluşturuldu.
EPIRB’ler gemi battığı zaman aktive olan ve geminin o zamanki mevkisini uydular aracılığı ile arama kurtarma birimlerine ileten bir cihazdır. Geminin kırlangıçlarında açık alanda bulunurlar. Günlük iş hayatınca EPIRB cihazı ile çok fazla işimiz olmamakta. Sadece aylık kontroller esnasında hidrostatik kilit ünitesi, muhafaza kutusu, üzerindeki retro-reflektif bantlar gibi yüzeysel hasarlar kontrol edilir. Bununla birlikte EPIRB cihazı kutusundan çıkartılarak üzerindeki düğme test konumuna getirilir ve birkaç saniye bekledikten sonra üzerindeki ışığın yanarak ve sesli uyarısı alınarak normal konuma getirilir ve muhafaza kutusuna yerleştirilir. Günlük çalışma rutinlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bakım-tutum çalışmaları esnasında cihazın ıslanarak aktif hale gelmemesine dikkat edilmelidir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi günlük çalışma hayatında EPIRB cihazının performans standartları ile ilgili pek bir işimiz olmuyor ancak burada bizi ilgilendiren bölüm GMDSS veya Denizde Güvenlik gibi sınavlara hazırlanırken ihtiyaç duyulan kaynak ihtiyacına karşılık verebilmek. Her hangi bir sebeple gemiye yeni gelecek olan EPIRB cihazı sertifikasıyla birlikte geleceğinden zaten EPIRB performans standartları konusunda problem yaşatmayacaktır. Buradaki bağlantıya tıklayarak örnek bir EPIRB test sertifikasına ulaşabilirsiniz.
Gel gelelim bu önemli EPIRB cihazının performans standartlarına.
EPIRB Performans Standartları
Genel Gereklilikler
[AdSense-A]
-
- EPIRB’ler hem 406 mHz bandında çalışan kutupsal yörüngeli uydu servisleri vasıtasıyla hem de sadece Inmarsat kapsama alanında seyir yapan gemiler için 1.6 gHz frekans bandında çalışan uydu yer istasyonları aracılığıyla distress (acil durum) sinyali gönderebilmelidir.
- Kolay erişilebilir bir yere monte edilmelidir.
- Manuel olarak serbest bırakılabilmeli ve tek kişiyle can kurtarma salına taşınabilmelidir.
- Suda batmamalıdır ve eğer gemi batarsa, gemi battığında otomatik olarak aktive olmalı ve
- Manuel olarak aktive edilebiliyor olmalıdır.
- EPIRB serbest yüzer özellikte olmalıdır. Ekipmanın, takılma ve çıkartma düzeni, verimli ve denizde karşılaşılabilecek en uç durumlarda tatmin edici şekilde uygulanabilir olmalıdır.
- EPIRB uygun olmayan şekilde aktive edilmesini önleyecek şekilde yerleştirilmelidir. (Burada yağmur, gemiyi yıkarken gelebilecek su gibi yanlışlıkla aktive olmasını etkileyebilecek durumlardan bahsediliyor.)
GMacMaritime [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons - Elektriksel bölümleri 10 metre derinlikte ve en az 5 dakika boyunca su geçirmez olarak tasarlanmalıdır. Bulunduğu yerden batışa kadar 45°C’lik sıcaklık geçişi göz önünde bulundurulmalıdır. Denizin zararlı etkileri, su buharının yoğuşması ve su sızıntıları şamandıranın performansını etkilememelidir.
- Sinyal yayımlandığını gösterir araçlarla donatılmalıdır. (Bu genellikle karşımıza çakarlı led ışıklar ve bazen test esnasında sesli uyarılar olarak karşımıza çıkıyor.)
- Sakin denizlerde dikey durabilmeli ve tüm deniz koşullarında pozitif stabiliteye ve verimli bir şekilde su üstünde kalabilmelidir.
- 20 metre yükseklikten denize düştüğünde hasar almamalıdır.
- Uydu sistemini kullanmadan, düzgün çalıştığı test edilebilir olmalıdır.
- Yüksek görünürlüklü sarı/turuncu renkte olmalı ve retro-reflektif bantlar uygulanmalıdır.
[AdSense-B]
- Serbest yüzmesini engellememek için gemi yapılarına takılmayacak şekilde düzenlenmiş, ip olarak kullanılabilecek yüzer bir kordonla donatılmalıdır.
- Karanlıkta pozisyonunu yakınlardaki kazazedelere ve kurtarma ekiplerine bildirebilmek için 0,75 kandillik düşük ışıklı çakarlı ışıkla donatılmalıdır.
- Deniz suyu ve yağ etkileriyle görev yapamaz hale gelmemelidir.
- Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmada, bozulmaya karşı dirençli olmalı ve
- Öncelikli olarak hava taşıtları tarafından tespit edilebilmesi için 121,5 mHz işaretçi ile donatılmalıdır.
Batarya:
- Batarya uydu EPIRB’i 48 saat boyunca çalıştırabilmeye yetecek kapasitede olmalıdır.
- Uydu EPIRB’in tasarımı aşağıdaki çevre koşullarında çalışabilecek şekilde olmalıdır:
- Ortam sıcaklığı -20°C’den +55°C arasında olacak şekilde
- Buzlanmada
- Nispi 100 knot rüzgarda
- -30°C ve +70°C arasıdaki sıcaklarda bekletildikten sonra
Serbest yüzer muhafaza kabında yerine konulmuş EPIRB, bulunduğu yerde manuel aktive edilmeli, ayrıca köprü üstünden uzaktan da aktivede olabilir. (Burada “may also” tabiri kullanılmakta. Yani bu özelliğin kullanıldığı zaman) Gemiye monte edildiğinde, seyir halinde güvertede normal olarak karşılaşılabilen şok, titreşim ve diğer çevre koşullarında düzgün çalışabilmelidir.
[AdSense-C]
45° yatma (list) veya trimde 4 metre derinliğe varmadan kendini serbest bırakabilecek ve yüzecek şekilde tasarlanmalıdır.
Markalama:
Kararname A.694(17)’de belirtilen özelliklere ek olarak (General Requirements for Shipborne
- Kısaca çalıştırma yönergeleri.
- Kullanılan ana bataryanın son kullanma tarihi ve
- vericiye programlanan kimlik kodu
Bölüm B Uydu Sinyalleri:
- Yayımlanan sinyalin teknik karakteristiği ve mesaj formatı “COSPAS-SARSAT System Document C/S.001” gereklerine uygun olmalıdır.
- Tehlike mesajının sabit kısmı, uydu EPIRB’in geçici olmayan hafızasında saklanması için gerekli önlemler sağlanmalıdır.
- Eşsiz şamandıra kimlik kodu tüm mesajların bir parçası olmalıdır.
- Bu kimlik kodu, şamandıranın kayıtlı olduğu ülkenin üç haneli kodu ve onu takip eden aşağıdakilerden birisini içermelidir:
- ITU Radio Regulations Ek 43’e uygun 6 haneli gemi istasyonu kimliği veya
- Eşsiz bir seri numarası veya
- Telsiz çağırı işareti
- 121,5 mHz sinyali aşağıdaki şekilde olmalıdır:
- 406 mHz sinyalin yayımında en fazla 2 saniye kesinti dışında, sürekli bir görev döngüsünde olmalıdır.
- Tarama yönünden hariç olarak, Radio Regulations Ek 37A’da belirtilen teknik karakteristiği karşılamalıdır. Tarama yönü yukarı yönlü veya aşağı yönlü olabilir.
- Uydu EPIRB’leri özellikle frekans kararlılığıyla, sinyal gücüyle ve kodlamasıyla operasyonel verimliliğin tüm yönleri 12 ayı aşmayan aralıklarla test edilmelidir. Ancak, makul ve kabul edilebilir durumlarda, yönetim bu aralığı 17 aya kadar uzatabilir. Test gemi üzerinde veya onaylanmış test servis istasyonunda yapılabilir.
- Manuel distress uyarısının başlatılması bir birinden bağımsız en az iki aşamadan oluşmalıdır. Serbest bırakma mekanizmasından elle çıkartıldığında otomatik olarak aktive olmamalıdır. Uydu EPIRB manuel aktive edildiğinde distress uyarısı sadece belirlenmiş distress butonuyla aktive edilmelidir. Bu belirlenmiş distress butonu:
- Açıkça belirlenmeli,
- Yanlışlıkla çalıştırılmaya karşı korunmalıdır.
Burada yer alan bilgiler aşağıdaki kaynaklardan derlendiği için tam ve detaylı bilgileri kaynak dosyalardan bulabilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilir ve içeriğe katkıda bulunabilirsiniz. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.
Kaynakça:
Kullanmış olduğumuz kaynaklar aşağıda bulunmaktadır. Bunlarla birlikte içerik oluşturmakta kullandığımız fotoğraflarda Wikimedia Commons sitesinden alınmıştır.