ECDIS Performans Standartları hakkındaki yazı dizimizin ikinci bölümü ile devam ediyoruz. İlk yazımızda tanımlamalardan, harita bilgilerinin tedarik ve güncellenme standartlarından bahsetmiştik. Bu bölümde ise çalışma ve işlevsel standartlardan bahsedeceğiz.
Aşağıdaki bağlantılardan ECDIS performans standartları yazı dizimizin diğer bölümlerine ulaşabilirsiniz.
ECDIS Performans Standartları Bölüm 2
Çalışma ve İşlevsel Gereklilikler
SENC Bilgilerinin Gösterimi
ECDIS tüm SENC bilgilerini gösterebilecek kapasitede olmalıdır ve ENC’leri ve güncellemelerini SENC’lere dönüştürebilmeli. ECDIS aynı zamanda karada ENC’den SENC’ye dönüştürülmüş SENC verilerini de kabul edebilmeli.
SENC verileri “Temel Gösterim (Base Display)”, “Standart Gösterim(Standart Display)” ve “Tüm bilgiler(All information)” olarak üç bölüm içerisinde, rota planlama ve rota takip modlarında da görüntülenebilmeli. Standart Gösterim modu kullanıcının tek hamlesi ile her an görüntülenebilir olmalıdır.
ECDIS normal kapatılması veya enerji problemlerinden dolayı kapanmasının ardından görüntüleme için yapılmış olan en son ayarlara geri dönebilmelidir. ECDIS ekranına bilgi eklemek ve çıkartmak çok kolay olmalıdır ve Temel Gösterim (Base Display) modundaki bilgilerin silinmesine müsade etmemelidir.
ECDIS, her hangi bir kullanıcının coğrafi konumu seçilmiş (örneğin fare ile), pozisyonla ilişkili olan harita ögelerinin talep edilen bilgilerini gösterebilmeli.
Ekran harita ölçeği, uygun aralıklarla değiştirilebilmeli. Bu harita ölçek değerleriyle veya nM (Deniz Mili) aralığı ile olabilir. Kullanıcı, SENC ile temin edilen Depth Contour (derinlik hattı) içerisinden Safety Contour (emniyet hattı) seçebilmeli/ayarlayabilmeli. Burada önemli üç detay bulunmakta. Eğer kullanıcı safety contour belirlememişse, safety contour varsayılan olarak 30 metre olmalıdır. Eğer kullanıcı tarafından belirlenen safety contour veya varsayılan 30m hattı gösterilen SENC kapsamında değilse, gösterilen emniyet hattı, varsayılan olarak bir sonraki daha derin hat olmalı. İkincisi ise eğer kullanılan emniyet hattı veri kaynağının değişmesinden dolayı kullanılamaz hale gelirse, emniyet hattı bir sonraki daha derin nokta olmalı ve tüm bu durumlar kullanıcıya belirtilmeli ve gösterilmeli.
[AdSense-B]
Kullanıcı emniyet hattını belirleyebilmeli. ECDIS, gösterim için seçilen noktadaki derinlik ile emniyet hattı derinliği eşit veya daha az ise bu derinliği vurgulayabilmeli.
ENC’ler ve tüm güncellemeleri, bilgi içeriğinde bozulma olmadan gösterilebilmeli. ECDIS, ENC’nin ve tüm güncellemelerin SENC’e doğru şekilde yüklendiğinden emin olmak için bir araç sağlamalıdır. ENC verileri ve güncellemeleri, ek 3’te listelenenler de dahil olmak üzere diğer görüntülenen bilgilerden açıkça ayırt edilebilmelidir.
Ölçek
SCAMIN Nedir?
Eğer bilgi, ENC’nin sağladığı ölçekten daha büyük bir ölçekte gösteriliyorsa veya kendi gemimizin pozisyonu, ekranın sağladığından daha geniş ölçekteki ENC kapsamışsa ECDIS bir gösterge sağlamalıdır. (Bu madde karşımıza SCAMIN olarak çıkıyor.)
Diğer Seyir Bilgilerinin Gösterilmesi
[AdSense-C]
İlgili IMO standartlarına uygun AIS ve/veya RADAR sistemlerinlerinden bilgiler ECDIS’e aktarılabilir. Diğer seyir ekipmanlarındaki bilgiler de ECDIS görüntüsüne eklenebilir. Ancak, bu bilgiler gösterilen SENC bilgilerini indirgememeli ve SENC bilgilerinden açık bir şekilde ayırt edilebilmeli. Kullanıcının tek haraketi ile AIS, Radar ve diğer bilgilerin kaldırılması mümkün olmalı. ECDIS ve eklenen seyir bilgileri, ortak bir referans sistemi kullanmalı. Eğer bu uygulanamazsa, bir uyarı göstergesi sağlanmalı.
RADAR
Radardan aktarılan bilgi, radar görüntüsü ve/veya takip edilen hedef bilgisi olabilir. Eğer RADAR görüntüsü ECDIS üzerine aktarılıyorsa, RADAR görüntüsünün ölçeği, oryantasyonu (N-up, H-Up, C-up vb.) gösterimi eşleşmeli. Radar görüntüsü ve konum sensöründen gelen konum, hem anten ofsetinden, hem de konik pozisyondan otomatik olarak ayarlanmalıdır.
Yazımızın ikinci bölümüne burada ara vermek istiyoruz. Yorumlarınızı aşağıdaki yorumlar bölümünden iletebilirsiniz ve eğer ECDIS Performans Standartlarının tamamına erişmek isterseniz buradaki bağlantıdan ilgili MSC sirkülerine ulaşabilirsiniz.
Comments 1