ECDIS seyir zabitlerinin işlerini büyük oranda kolaylaştıran ve şirketlerin de notik yayınlardan kaynaklanan giderlerini ciddi anlamda düşüren çok önemli bir seyir cihazıdır. Bu yazımızda ECDIS performans standartları hakkında konuşacağız. ECDIS’in hayatımıza girmesi ile birlikte yapılan hatalar en aza indirilmiş, yapılan harita çalışmalarındaki hız arttırılmış ve dolayısı ile iş gücündeki maliyet azaltılmıştır.
Daha önceki yazılarımızda ALDIS cihazı ve VDR cihazının performans standartlarından bahsetmiştik ve takipçilerimizin ilgisiyle karşılaştı. Dolayısı ile bu köprü üstü cihazlarının performans standartlarına olan talebin yoğun olduğunun farkına vardık. Piyasada çok sayıda firma ECDIS yani Electronic Chart Display Information System üretimi yapmaktadır. Bu üretimlerin emniyetli seyir ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bazı standartları karşılayabilmesi gerekmekte. MSC.232(82), ECDIS performans standartları hakkında denizcilikte kural koyucu olan IMO tarafından yayınlanmış olan sirkülerdir. Gelin şimdi ECDIS performans standartları nelermiş hep birlikte kontrol edelim.
ECDIS Performans Standartları yazı dizimizin diğer bölümlerini aşağıdaki bağlantılara tıklayarak okuyabilirsiniz.
ECDIS Performans Standartları
ECDIS performans standartları, ECDIS taşıyan tüm gemiler için uygulanmaktadır. Bu ECDIS’ler tek başına kullanılan cihazlar da olabilir, diğer köprü üstü cihazlarıyla entegre şekilde çalışabilen (INS/IBS) cihazlar da olabilir.
Harita bilgilerinin yapısı, biçimi, şifrelenmesi (kriptolanması) ve aynı zamanda harita verilerinin sunumu ilgili IHO standartları kapsamında olmalıdır. ECDIS ekipmanı, bu standartların gereklerini yerine getirmeli ve Kurum tarafından benimsenen ergonomik ilkelerle ilgili yönergeleri takip etmelidir.
Bu aşamadan sonra karşımıza çıkabilecek tanımlardan biraz bahsetmek gerekiyor ki ileride anlam karmaşaları ile karşılaşmayalım
[AdSense-A]
ECDIS Nedir?
Electronic Chart Display and Information System (ECDIS), uygun yedekleme düzenlemeleriyle, güncellenmiş harita gereksinimleri ile seçilen sistem elektronik seyir haritalarındaki (SENC) verileri, sensörlerden aldığı pozisyon bilgileri ile gösterebilen, seyir zabitine rota planlama ve rota takibine yardımcı olabilen ve gerektiğinde ek seyir ile ilgili bilgileri gösterebilen seyir bilgi sistemidir.
ENC Nedir?
ENC dünya genelinde “vektör harita” anlamında anlamında kullanılmaktadır ancak, IMO, ECDIS Performans Standartlarında ENC için farklı bir tanım kullanılmıştır. ENC, devlet otoritelerinde, yetkilendirilmiş hidrografi ofislerinde yada diğer ilgili devlet kurumlarında, ECDIS’lerde kullanılmak üzere içerik, yapı ve biçim olarak standardize edilmiş veri tabanı anlamına gelmektedir. ENC’ler emniyetli seyir için gerekli tüm harita bilgilerini içerir ve yine emniyetli seyir için gerekli görülen, kağıt haritalarda yer alanlara ek olarak, Sailing Directions gibi destekleyici bilgileri içerebilir.
SENC Nedir?
SENC veya System Electronic Navigational Chart, ENC içerik ve güncellemelerinin kayıpsız bir şekile dönüştürüldüğü, ECDIS üreticisinin kendi cihazlarında kullandığı iç veritabanıdır. Bu veri tabanı ECDIS tarafından gösterim için erişilen ve diğer seyir işlevlerini yerine getirebilen, güncel kağıt haritaya eş değer bir haritadır. SENC’ler zabit tarafından veya diğer kaynaklar tarafından sağlanan bilgileri de içerebilir.
Standart Gösterim Nedir? (Standart Display)
Rota planlama ve takibi için mümkün olduğunca minimum gösteren bir görüntü modudur. Gösterilmesi gereken ögeler, ECDIS performans standartları ikinci ekinde belirtilmiştir.
[AdSense-B]
Temel Gösterim Nedir? (Base Display)
Emniyetli seyire yönelik tasarlanmamış, sadece ekrandan kaldırılamayan içeriklerin gösterildi bir görüntü modudur. Kıyı şeridi (yüksek su zamanı), kendi gemimizin emniyet hatları, harita ölçeği, görüntü modu, mesafe gibi belli başlı ögeler görüntülenir. Ögelerin listesi yine ECDIS performans standartları hakkındaki MSC sirkülerinin 2. ekinde belirtilmiştir.
Veri Tabanı
Harita Bilgisinin Sağlanması ve Güncellenmesi
Ecdis’te kullanılacak harita bilgileri en son sürüm olmalı, bir hükümet tarafından veya hükümetin yetkilendirmiş olduğu kurum tarafından veya hükümet tarafından yetkilendirilmiş Hidrografi Ofisi tarafından yayınlanmış resmi güncellemelerle düzeltilmiş olmalı.
SENC’ler Solas Bölüm 5 / Kural 27’ye ve yapılması planlanan sefer için güncelliği uygun olmalı.
ENC’den dönüştürülmüş ENC veya SENC’lerin içeriklerinin değiştirilmesi mümkün olmamalı ve yapılan güncellemeler ENC’lerden farklı yerlerde depolanmalı.
ECDIS, IHO standartlarına uygunluğu sağlanmış ENC verilerine, resmi güncellemeleri kabul edebilecek kapasitede olmalı ve bu güncellemeler SENC’lere de otomatik olarak uygunlanmalı. Güncellemeler her nasıl alınırsa alınsın, uygulama prosedürü kullanımdaki gösterime müdahale etmemelidir.
ECDIS aynı zamanda otomatik güncellemelerin yanı sıra; final verinin kabulünden önce basit bir uyarı ile manuel güncellemeleri de kabul etmeli. Bu manuel güncellemeler, ENC verileri ve güncellemelerden fark edilebilmeli ve ekran okunabilirliğini etkilememeli.
[AdSense-C]
ECDIS güncellemelerin uygulanma zamanlarını da dahil olmak üzere, güncelleme kayıdını tutabilmeli ve gösterebilmeli. Bu kayıt her ENC için iptal edilip yenisi yayımlanana kadar ayrı tutulmalı.
ECDIS zabite, güncellemeleri gözden geçirebilmesi ve SENC’ye ne dahil ettiğini anlamasına müsaade etmelidir.
ECDIS hem şifrelenmemiş, hem de IHO Veri Koruma Düzenine göre şifrelenmiş ENC’leri kabul edebilme kapasitesinde olmalı.
Bu yazımızda ECDIS performans Standartlarına giriş yaparak birinci bölümü olan veritabanı ve haritalar hakkında yazdık. Bir sonraki yazımızda operasyonel ve işlevsel performans standartlarından bahsedeceğiz. Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek ve e-posta listemize kayıt olarak yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz. Aşağıdaki yorumlar bölümünden yazı hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Eğer ECDIS Performans Standartlarının tamamına erişmek isterseniz buradaki bağlantıdan ilgili MSC sirkülerine ulaşabilirsiniz.
Comments 2