Denizcilik sektörü dijital dünyaya entegre olmaya devam ediyor. Bunun bir uzantısı olarak e-navigation da gelişmeye devam ediyor. Teknoloji ve dijital dünya hayatımıza hızla entegre olmaya devam ediyor.
Günümüzün yükselen trendleri blokchain, yapay zeka ve makine öğrenmesi. Daha önce sizlerle blockchain teknolojisine yatırım yapan şirketlerin haberini yapmıştık. Yakın gelecekte de yapılacak olan otonom gemiler üzerine bir konferansın da haberini paylaşmıştık.
[AdSense-A]
Bu gelişmeler olurken ülkemiz de bir takım çalışmalar içerinde. İsmail Hakkı Polat’ın Twitter hesabı üzerinden paylaşmış olduğu yazısında Ticaret Bakanlığının dış ticaret işlemlerini Blockchain protokolü üzerinden gerçekleştirme planını anlattı. Bu gelişmelerin bir köşesinde bulunmak ülkemiz adına sevindirici.
Ticaret Bakanlığının dış ticaret işlemlerini Blockchain (Blokzincir) protokolü üzerinden gerçekleştirme planı, kamu adına çok önemli bir başlangıç ancak uzun vadeli düşünülmesi gereken bir süreç. Konuyla ilgili görüşlerim şöyle: https://t.co/EClxdpU84L
— İsmail H. Polat (@ismailhpolat) 5 Şubat 2019
Seyir, iletişim ve arama-kurtarma alt komitesinin (NCSR) altıncı toplantısında da e-navigation ile ilgili çalışmalarına devam etti. Yazımızın devamında komitenin altıncı toplantısında konuşulan konuları ve kararları aktarıyoruz.
Dijital dünyaya ilerleyen denizcilikte e-navigation, dijital bilgi sağlaması, denizcilik emniyeti yararına ve çevre için güvenlik ve koruma, yönetim yüklerinin azaltılması, deniz ticareti ve ulaştırmasında verimliliğin arttırılması için alt yapı oluşturması bekleniyor. E-Navigation “uyumlu toplama, entegrasyon, değişim, yanaşmadan yanaşmaya seyir ve deniz çevresinin emniyeti ve güvenliği ile bağıntılı servisler için sunum ve denizcilik bilgilerinin gemide ve karada elektronik araçlarla analizi” olarak tanımlanıyor. Güncel IMO E-Navigation Strateji Uygulama Planı ( Strategy Implementation Plan – SIP) MSC 99 tarafından Mayıs 2018’de onaylanmıştı.
[AdSense-B]
Toplantı Konuları
Alt komite:
- Navigasyon ekipmanı için kullanıcı arayüzü tasarımının standartlaştırılması için Kılavuz İlkeler üzerinde taslak bir MSC genelgesi hazırlamıştır. Amaç, kullanıcı arayüzünün iyileştirilmiş standardizasyonunu teşvik etmektir ve denizciler tarafından seyir görevlerini izlemek, yönetmek ve gerçekleştirmek için kullanılan bilgiler durum bilincini artıracak ve seyir güvenliğini artıracaktır. Simgeler dahil olmak üzere kurallar, Entegre Seyir Sistemleri (INS – Integrated Navigation Systems), Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemleri (ECDIS) ve Radar ekipmanı için geçerlidir ve uygulanabilir olduğunda diğer standart seyir ekipmanlarına uygulanabilir ve standardizasyonu ve kullanılabilirliği arttırır.
- Radar ekipmanı, Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemleri (ECDIS) ve entegre seyir sistemleri için uygulama tarihleri de dahil olmak üzere, gemi seyir ekranlarında seyirle ilgili bilgilerin sunulması (MSC.191 (79)) kararı ile ilgili Performans standartlarında anlaşmaya varılmıştır. (INS). Revize edilmiş standardın uygulama tarihi 1 Ocak 2024; ve 1 Temmuz 2025’te köprüsündeki tüm diğer seyir ekranları için.
- Navigasyonla ilgili sembollerin, terimlerin ve kısaltmaların sunumu için Kılavuzları güncellemek üzere, uyumlu ve tutarlı bir sunum elde etmek için navigasyonla ilgili sembollerin uygun kullanımı konusunda rehberlik eden taslak sonlandırıldı.
- Denizcilik Hizmetlerinin biçiminin ve yapısının e-navigation bağlamında tanımlanması ve uyumlaştırılması hakkında Rehberlik üzerine bir taslak MSC kararı kabul edildi. Rehberliğin amacı, Denizcilik Hizmetlerinin uluslararası standartlaştırılmış ve uyumlaştırılmış bir biçimde uygulanmasını sağlamaktır. Tüm Denizcilik Hizmetleri, veri modelleme ve ürün özelliklerinin geliştirilmesi için yöntemi belirleyen Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) S-100 çerçeve standardına uygun olmalıdır.
- E-navigasyon bağlamında denizcilik hizmetlerinin ilk tanımlarına ilişkin bir taslak MSC genelgesi hazırlanmıştır. Genelge, Denizcilik Hizmet taslaklarının ilk taslağı olması amaçlananı içerir ve formatlarının ve yapılarının uyumlaştırılmasında ilk katkıdır. İlk açıklamaların, gelişmeler ve ilgili uyum çalışmaları ile ilgili dikkate alınarak periyodik olarak güncellenmesi beklenmektedir.
[AdSense-C]
IMO’nun denizcilik hizmetlerinin uyumlaştırılması sürecinde daha aktif bir şekilde yer alması için bir dizi delegasyonun talebinin ardından, lider rolünü üstlenen Alt-Komite, IMO’nun Üye Devletler ile işbirliği içinde ve diğer uluslararası kuruluşlarla ortaklaşa çalışması gerektiğini kabul etti.
Aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.