Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında yapmış olduğu ticaret ve deniz taşımacılığına verilen isimdir. Kabotajın ne olduğunu bilirsek “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Nedir?” sorusunun da önemini anlamış oluruz.
Kabotaj Nedir?
Kabotaj, bir ülkenin kendi karasuları içerisinde yapmış olduğu ticaret ve deniz taşımacılığına verilen isimdir. Bazı ülkeler kabotaj içerisine hava yolu ve kara yolu gibi farklı taşımacılık türlerini de eklemektedir. Kabotaj kanunu sadece Türkiye Cumhuriyeti devletine özgü bir kanun değildir. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Japonya, Brezilya gibi devletlerin de kendilerine özgü kabotaj kanunları vardır.
Kabotaj Kanunu Neden Önemlidir?
Bilindiği üzere Osmanlı devletinin sonlarına doğru yabancı devletlere kapitülasyonlar denilen bir takım ayrıcalıklar verilmişti. Bu ayrıcalıklar içerisinde Osmanlı topraklarında ve sularında taşımacılık, gemi işletmeciliği bulunuyordu. 19 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 1926 yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile bu ayrıcalıklar kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyetinin denizlerimizdeki egemenliğini simgeleyerek 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak her yıl kutlanmaya başladı. Kabotaj kanunu ve bayramı ulusal egemenliğimizin simgelerinden bir tanesidir.
[AdSense-A]
Kabotaj Bayramı Nedir?
Kabotaj kanunu, denizlerimizdeki egemenliğin yanı sıra ülkemizi ve denizcilerimizi koruma görevi de üstlenir. Yurt içi kargo ve yolcu taşımacılığı da bu kanuna dayanır. Kanun, ülkemizi ve denizcilerimizi, adil olmayan rekabetten, uluslar arası terörden, tersanecilik, taşımacılık, balıkçılık, turizm, römorkörcülük ve dip taraması gibi denizcilik endüstrisindeki potansiyel ekonomik çöküşlerlerden korur.
Gemi adamları çerçevesinden bakacak olursak, bu kanun, Türk denizcilerine yeni iş imkanları sağlayarak istihdamın artmasına sebep olarak ekonomik güvence sağlar. Bunu, Türk denizlerinde, iç sularında, nehir ve göllerinde Türk bayraklı gemilerde Türk personel çalıştırılmasını güvence altına alarak sağlar. Ayrıca, istihdam ihtiyacı doğurduğu için daha eğitimli, istikrarlı, güvenilir gemi adamı havuzu oluşturulmasını sağlar. Kısacası denizcilik endüstrisinde geminin üretiminden işletilmesine kadar kendine yetebilen bir Türkiye olmasına yarar.
[AdSense-B]
Dünya ticaretinin yaklaşık %90’lık bir bölümü deniz taşımacılığı ile sağlanmaktadır. Bu büyük hacimden Türk ekonomisine pay alabilmemiz için denizciliğimizin iktisadi alanda, su üstü ve su altı sporlarında, tersanecilik ve ulaştırmada ilerleme kaydetmemiz gerekmekte. Kabotaj kanunu ile denizcilik sektöründe uçtan uca kendine yeten ve hatta gemi, gemi personeli ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. Özgür bir ülke için özgür bir ekonomiye sahip olmamızın en büyük payandalarından bir tanesidir denizcilik. Egemenliğimizin denizlerdeki temsilcisi 1 Temmuz Kabotaj bayramı da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı gibi tüm ülkede coşku ile kutlanmalıdır.
Bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden lütfen biz denizciler ve diğer vatandaşlarımızla paylaşın. 1 Temmuz Kabotaj bayramınız kutlu olsun.
[AdSense-C]