İnsansız Hava Araçları günümüzde oldukça popüler. Teknolojinin bu gelişimi denizcilik sektörüne de etki etti ve insansız deniz araçları geliştirilmeye başlandı. Bu yazımızda insansız gemilerde kullanılacak işaret kodlarından bahsedeceğiz.
[AdSense-A]
Teknoloji ile birlikte denizcilik de gelişiyor. Daha önce sizlerle blockchain teknolojisi, uzaktan kontrollü römorkör, e-Navigation, gemilerde siber güvenlik önlemleri gibi denizcilik sektöründe kullanılan ve ileride kullanılması planlanan teknolojik gelişme ve sistemlerle ilgili yazılar paylaşmıştık.
Bugünün konusu ise otonom gemiler ve geleneksel denizciliğin kesiştiği yerde. Flamalar ve sancaklar çok eski tarihlerden bu yana gemilerde kullanılmakta. Japonya gibi bulunduğunuz ülkeye göre de farklı kombinasyonlarda sancakları kullanabiliyorsunuz. Seyir zabitleri de aylık olarak bu işaret flamalarının ve bayrakların kondisyonunu ve sayısını kontrol ederler, gerekliyse yenilerini sipariş verirler.
Teknolojinin insansız gemileri mümkün hale getirmesiyle iletişim çözümlerine de ihtiyaç doğdu. İki insanlı gemi veya kara – gemi arasındaki iletişim genel olarak telsiz ve flamalarla yapılırken, insansız gemi ve normal gemi arasındaki iletişimse geliştirilmeye muhtaç. Bu sebeple UK Policy Lab blog sayfasında “Değişim Sinyalleri” adında bir yazı ile çözüm için yapılan çalışmalardan bahsederek bu yöndeki vizyonunu gösterdi.
[AdSense-B]
Birleşik Krallık Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı 2050 vizyonu kapsamında denizcilik sektörünün doğrudan 2 Milyar £ (Pound) katma değer ürettiğini, denizcilik ile bağlantılı diğer iş kolları da hesaba katıldığında bu katma değerin 5 Milyar £’a yükseldiğini belirtmiş.
Bu teknolojik gelişim kapsamında Britanya Maritime, Coastguard Agency (MCA) bünyesinde görevli Maritime Autonomous Regulation Lab (MARLab), Britanya Politika Labaratuvarı’nı (UK Policy Lab) görevlendirerek, sektörün İngiltere’de otonom gemiler geliştirmeleri için nasıl teşvik edilmeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olmalarını istedi.
Bu kapsamda, çalışmanın bir parçası olarak Policy Lab, 2019 Londra Uluslararası Denizcilik Haftası’nda (LISW) bir dizi kurgusal deniz işaret flamaları açıkladı.
Hali hazırda gemiler birbirleri ile yaklaşık 36 adet flama ve bu flamaların kombinasyonu ile iletişim kuruyorlar. Otonom gemi endüstrisinin 2030 yılında 136 milyar dolarlık bir hacme ulaşması tahmin ediliyor. London International Shipping Week 2019 etkinliği, otonom gemi geliştiricilerine “Bu flamaların 21. yüzyıla nasıl güncellenebilir?” ve “Dijital iletişim koparsa, otonom gemilerin yardım istemek için geleneksel flamaları toka etmeleri gerekir mi?” sorularını sordu.
[AdSense-C]
Policy Lab’da disiplinlerarası bir tasarımcı olan Nina Cutler’ın “Değişim İşaretleri” sergisi, hem Cutty Sark’ın hem de Ulusal Denizcilik Müzesi’nin bulunduğu Greenwich mirasından ilham almış.
Nina Cutler: Kurgusal bayraklar hem İngiltere’nin derin denizcilik tarihini yansıtıyor hem de gelecekteki muhtemel yönetmeliklerin, emniyetin, etik kuralların, insanlı ve otonom gemilerin, denizcilik flamalarının görsel dilinin keşfini yansıtıyor.
Dokuz bayraktan her biri, kanun koyucular ve denizdeki yaşam için ciddi bir zorluk teşkil ediyor. Bununla birlikte otonom gemiler hakkında farklı sorular da gündeme geliyor. Eğer bir korsan otonom bir gemiye çıkmaya çalışırsa ne olur? Bu gemi, diğer gemilere, fiziksel saldırı hakkında nasıl bilgi verebilir? Veya otonom bir geminin sıkıntıda olan diğer kişilere yardım etmesinde ne gibi bir sorumluluk vardır?
Denizcilik doğası gereği yeniliğe çok açık bir meslek değil. Tarihsel süreci incelediğimizde çağın yeniliklerine çok hızlı entegre olmadığını görüyoruz. İngiltere gibi bizlerin de yeni gelişmelere adapte olmak için çalışmamız ve oluşabilecek muhtemel problemlere karşı ön hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor. İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı gibi çok önemli iki su yoluna sahip olan bir ülke olarak otonom gemiler için yeni geçiş politikaları hazırlamamız gerekiyor. Aşağıdaki yorumlar bölümünden yeni tasarımlar hakkında görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: UK Policy Lab
Comments 1