BNWAS (Bridge Navigation Watch Alert System) köprü üstünde vardiyacı zabitin, belirli bir süreden fazla pruvayı ihmal etmesini engelleyen bir alarm sistemidir. Anahtarlı, şifreli gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. BNWAS Sistemi ve Uygulamaları hakkında gelin biraz konuşalım.
Bu çeşitlilik alarm seviyelerinde ve şekillerinde de ortaya çıkmaktadır. Örneğin köprü üstü vardiyacı zabiti eğer gerekli süreden önce butona basmaz veya BNWAS haraket algılamazsa sistem birincil alarm sistemini devreye sokar.
BNWAS Nasıl Çalışır?
Bu genelde görsel alarmdır ve köprü üstündeki ilgili alarm ikaz ışığı yanıp söner.
Tabii bu noktada şunu belirtmek gerekiyor, her gemide haraket sensörü bulunmamakta, bununla ilgili ileride bahsedeceğiz. Görsel alarmın durdurulmaması durumunda ise köprü üstü ikincil alarm devreye girer ve bu şiddetli sesli alarmdır. Bu noktada eğer vardiya zabiti alarmı durdurmak zorundadır.
Vardiya zabitinin herhangi bir sebepten dolayı (bayılması, uyuması, köprü üstünü terketmesi gibi) sesli alarmı da susturmaması durumunda yedek zabitin kamarasındaki sesli alarm devreye girer. BNWAS’ı kontol eden gemi kaptanı hangi zabitin yedek veya kendisinin mi yedek olacağını sistem üzerinden seçer ve alarmın kaç dakikada bir çalması gerektiğini belirler. Bu belirleme işleminin ardından anahtarlı sistemle veya şifreli sistemle
Denizde Arama Kurtarma Operasyonları Plan ve Prosedürleri
BNWAS’ı kilitler ve vardiyacı zabit tarafından kapatılmasını engeller. BNWAS sisteminde kullanılacak olan uyarı yöntemleri bayrak devletleri tarafından da belirlenebilir. Konu ile ilgili bir tartışmada farklı uygulamaların olduğunu görmüştük. Türk Loydu 05.10.2017 tarihli SIS/3574/COG sayılı yazısında; Türk Bayraklı gemilerde köprü üstünde BNWAS’ın vardiya zabiti tarafından düğmeye basılarak yapılması gereken periyodik zaman sıfırlama işleminin cihaza bağlı ve cihazın alarm vermesini önlemek amacıyla sensörler vasıtası ile yapıldığını, haraket sensörlerine izin verilmesi halinde ilave prosedürlerin Türk Bayraklı gemilere yönelik gerçeleştirilecek olan PSC denetimlerinde, PSC denetmeni tarafından farklı yorumlara sebebiyet vereceğinden BNWAS zaman sıfırlama işleminin haraket sensörleri ile değil, buton/düğmeye b
asarak gerçekleştirileceği yönünde bir değerlendirmede bulunmuşlar.
Türk Bayraklı gemilere yönelik sörvey ve belgelendirme işlemlerinin bu doğrultuda gerçekleştirilmesinin gerektiğini belirtmişlerdir.
Malta bayraklı gemilerde de benzeri bir durum söz konusu ve butonlu sistem kullanılmakta. Ancak Marshall Adaları ve Panama bayraklı gemilerde ise haraket sensörlerine izin verildiği görülmüştür.
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi aşağıda bizlerle paylaşabilirsiniz. Çalışmış olduğunuz yabancı bayraklı gemilerdeki uygulamalar nedir, yayımlanmış sirkülerler nedir bizlerle paylaşabilirsiniz.
Comments 1