ALDIS cihazı gemilerde sıkça kullandığımız köprü üstü ekipmanlarından bir tanesi. Pek bilinmeyen konulardan bir tanesi de kullandığımız bu basit cihazın bile standartları olduğu. ALDIS performans standartları bu yazımızın konusunu oluşturuyor.
Aldis çok kullanılan bir ekipman olmasına rağmen detayları pek bilinmeyen ve ihmal edilen bir ekipman. Tahmin edeceğiniz üzere bu basit lambanın da belli başlı standartları var.
ALDIS Nedir?
En basit anlatımı ile ALDIS ( İng.: Daylight Signaling Lamp ) bir yöne doğru yoğun bir şekilde ışık gönderebildiğiniz, bu ışık ile rahatlıkla mors kodları gönderebilecek şekilde tasarlanmış olan portatif ışık kaynağıdır.
Bu ışık kaynağı gündüz bile fark edilebilecek kadar güçlü ışık yayar. Uyarı amaçlı kullanılacağı gibi aynı zamanda iletişim için de kullanılabilir. ALDIS Performans Standartları rehberinde ise:
Daylight signalling lamps should be suitable for conveying information between ships, or between ship and shore, by means of light signals, both by day and by night.
Yani Aldis lambaları, gemiler arası veya gemi ile kara arasında bilgiyi ışık yolu ile gece ve gündüz taşıyabilmelidir. ALDIS performans standartları demişken isterseniz genel gerekliliklerden bahsedelim. Köprü üstünde kullanılan diğer bir cihaz olan BNWAS için buradaki yazımıza bakabilirsiniz.
ALDIS performans standartları
İşlevsel Gereklilikler
Aldis lambaları, ışık sinyallerini, gözlemcinin net bir şekilde seçip, ayrı sinyaller şeklinde verebilmeye uygun olmalıdır.
Güvenilirlik, Doğruluk ve Ayırt Edilebilirlik
- Gündüz vakti, atmosferik geçirgenlik 0,8 olduğunda, ALDIS cihazından gönderilen ışığın en azından 2 nM (deniz mili) mesafeden görülebilir veya 60,000 cd (kandillik) ışık yoğunluğuna eşit olmalıdır.
- ALDIS lambalarının eksensel ışık yoğunluğu, maksimum ışık yoğunluğunun en az %90’ına erişebilmelidir.
- ALDIS sinyal lambalarının etkili ışık yayma sektörleri dairesel olmalıdır. Açma ve kapama sürelerinin toplamı 500 ms’yi geçmemelidir.
Ergonomi
- ALDIS sinyal lambaları ve çalışma için gerekli her bir batarya, istenen uygulamada güvenli kullanım sağlanacak şekilde tasarlanmalıdır. ALDIS sinyal lambası, eldivenli personel tarafından çalıştırılabilmelidir.
Güç Kaynağı
Güç kaynağı konusu da ALDIS sinyal lambaları için bir soru işareti olarak kullanıcıların kafasında yer alır. Batarya olmalı mı? Acil durum güç kaynağı yeterli midir? gibi sorular sıkça sorulmakta. Gelin güç kaynağı konusunda da standartlardan bazılarını işleyelim.
- ALDIS sinyal lambaları, sadece geminin ana ve acil elektrik güç kaynaklarına dayanmamalı.
- ALDIS sinyal lambaları, toplam ağırlığı 7,5 kg geçmeyecek şekilde portatif batarya ile donatılmalıdır.
- Portatif batarya, ALDIS sinyal lambasının en az 2 saat çalıştıracak yeterli güce sahip olmalıdır.
ALDIS Yedek Lamba Sayısı
Çoğu gemide, özellikle Vetting denetimleri öncesinde tankerlerde kontrol edilen ve ofis tarafından denetim öncesinde teyit edilmesi istenen konulardan bir tanesidir. Çalışan ve ALDIS cihazına uyumlu 2 adet yedek lambanın olması istenir ancak, BU YANLIŞ BİR BİLGİDİR. Gemide bulunan her ALDIS cihazı için en az üç adet tip testi yapılmış (type-tested) lambanın olması gereklidir.
Bu yazımızda sizlerle ALDIS ( Daylight Signalling Lamp) cihazı hakkında bilgilendirme yaptık. ALDIS performan standartlarının (Daylight Signalling Lamp Performance Standarts) tamamına erişmek için buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Aşağıdaki yorumlar bölümünden de konu ile ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Comments 1