Dün boş vaktimin olmasını fırsat bilerek bu yıl 11.si düzenlenen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurasına katılma fırsatım oldu. Girişte Türksat 4A uydusunun güzel bir modeli ile karşılaşarak şurayı dolaşmaya başlıyorsunuz.
Şurada en ilgimi çeken ise Piri Reis haritasının 500. yılı olması sebebi ile Piri Reis’in yapılmış mum heykeliydi. Herkesin dikkatini çeken heykelin etrafında, insanlar fotoğraf çektirmeye başladılar. Paneller düzenlendi ancak ben biraz geç gittiğim için panellere katılma fırsatı yakalayamadım. Sadece “Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı” panelinin son kısımlarına yetişebildim. Denizci olmamdan dolayı gözlerim Denizcilik Bakanlığı’nın standını aradı.
Standa gittiğimde orada bulunan personeller ile konuşmak istedim ancak pek konuşmak istemediler. Liman başkanlığında insanın canını sıkan memurlardan bir farkının
olmadığını gördüm Ankaradan fuar için gelmiş olan personelin. Daha sonra diğer standları gezdikce bu durumun sadece denizcilik alanında böyle olduğunu gördüm. Sorulan sorulara yanlış veya isteksizce cevaplar veriliyor ve nezaketen bile olsa gelip standın yanında durmuyorlardı. İçlerinden bir tanesi stant üzerinde duran broşürlerden almamı istedi ki zaten almıştım. Özellikle öğrenmek istediğim iki konu vardı:
- MLC 2006 sözleşmesine Türkiyenin taraf olması için ne gibi çalışmalar düzenleniyor?
- 2016’da gelecek olan düzenlemeler nedir?
Birinci sorunun cevabı muhtemelen bugün (06.09.2013) düzenlenen panelde açıklanmıştır. Ancak ikinci sorunun cevabını yetkili ağızlardan alabilmiş değilim. Normal şartlar altında verilen bütün sertifikalar, cüzdanlar 5 yıl geçerli oluyor ancak (nedeni tam belli olmamakla birlikte muhtemelen) yapılacak yönetmelik değişikliği nedeni ile verilen bütün evrakların geçerlilik tarihi en fazla 2016. Bu yıl evraklarını alan bir kişi 3 yıl sonra bütün stcw sınavlarına tekrar girmek mecburiyetinde olacak.
Kısacası ‘Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’ standı kaba tabiri ile ‘Tırt’ dı.
Fatih Projesi eğitimde devrim olan bir projeydi. Son zamanlarda hakkında kötü haberler çıksa da, bu olumsuzlukların atlatılması ile başarılı olacak bir proje. Küçük bir denemesini yaptığım Vestel’in ürettiği tahta yerine geçecek olan ekran çözünürlük vb. özellikler açısından çok kaliteli. Görevlinin anlattıkları gibi olursa çok başarılı olacak. Hali hazırda bir sıkıntı mevcut o sıkıntı ise tabletlerde kullanılacak e-kitap içeriklerin eksik olması. Bu dökümanların hazırlanması doğal olarak MEB’e bırakılmış.
Fuarda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü‘nün de standı vardı. Daha önce CEBIT fuarında görüştüğüm kişilerden kurum hakkında çok detaylı ve güzel bilgiler almıştım. Bu fuarda ise KEGM’nün kullanmaya başladığı yazılım mimarisi KEGM tarıfından hazırlanıp yazılımının oluşturulduğu elektronik harita, risk analizi sistemini inceleme fırsatım oldu. Açıkcası çok gururlandım. Sistemin kendi içinde gelişmeye açık olarak tasarlanması gelecekte sistem için geliştirme planlarının olduğunun bir göstergesi. Sistem yanlış hatırlamıyorsam iki yıldır kullanılan bir sistemmiş. GTH sistemlerine destek olarak hali hazırda kullanımdaymış. Talep etmesi halinde kılavuz kaptanların dizüstü bilgisayarlarına da kurulum yapılarak onların da bu sistemi kullanmasına izin veriliyormuş. Böyle bir sistem hali hazırda ABD kılavuz kaptanları tarafından kullanılıyor. Gelen kılavuz kaptan çantasından çıkarttığı portatif DGPS antenini gemi personelinden miyar güverteye takmasını istiyor, geminin AİS cihazını ve bu anteni usb ile kendi dizüstü bilgisayarına bağlıyor ve işlem tamam. Artık mecbur kalmadıkca geminin kağıt/elektronik haritalarına ihtiytacı kalmıyor.
İlgimi çeken bir diğer stant ise BTK‘nin standı oldu. Güvenli internet kullanımı, sosyal ağ kullanımı gibi konularda görevli kişiler güzel bilgiler verdiler. Stant üzerindeki sarı cihaz ile anlık olarak ortamdaki radyasyonu ölçen görevliler telefonların baz istasyonlarından çok daha tehlikeli olduğunu ve kulaklık kullanılmasını tavsiye ettiklerini belirttiler. Cihaz ile kendi telefonum olan Nokia E72’yi test ettim ve SAR test sonucu 2.33 (oldukca büyük bir rakam ben, 1.5 civarında bir rakam bekliyordum) çıktı. Kendileri bir jest olarak bana BTK’nın 8 GB USB belleğinden hediye ettiler :). Önlerinde duran dizüstü bilgisayarda ise anlık olarak Türkiyede bulunan üç GSM operatörünün 3G hız testini yapıyorlar. Testleri anlık olarak
izleyebiliyorsunuz ancak kurallar gereği hangi sonucun hangi operatöre ait olduğunu söylemiyorlar. Bir tanesinin sonuçları gayet yüksekdi.
Bu küçük gezi sonucunda denizcilik alanında beni tatmin eden pek birşey olmada da teknoloji açısından başarılı bir fuar olduğu düşüncesindeyim. Bakanlıkların stantları ziyaret edilmezse birşey kaybedileceğini sanmıyorum ancak paneller faydalı olabilir. Yarın zaten son günü kapanış olacak. BTK ve KEGM’nin stantlarını mutlaka ziyaret edin ve bilgi alın.